eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Balaton-átevezés résztvevői Fonyód és Badacsonytomaj között 2018. július 14-én. A versenyzőknek 10,2 kilométeres távot kell teljesíteniük Fonyódtól Badacsonytomajig és vissza.
Nyitókép: MTI/Varga György

Csok-ból lesz a nyaraló?

A reménybeli falusi csok igénylők fantáziáját inkább a Balaton parti nyaralók mozgatták meg.

A legnagyobb érdeklődés a Fonyód, Balatonkenese, és Badacsonytomaj ingatlanjai iránt mutatkozik a potenciális csok igénylők részéről - írta az ingatlan.com adatai alapján a Népszava. Vagyis a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) legfeljebb tízmilliós állami támogatása - aminek felét lehet vásárlásra, felét pedig felújításra költeni - sokak fantáziáját megmozgathatta, és inkább nyaralóként szolgáló lakóház megvásárlására vagy befektetési célra használnák fel az állami támogatást.

A legfelkapottabb húsz település fele frekventált turisztikai központban – a Balatonnál és a Tisza-tónál – található.

A lapnak megerősítették ezt a balatoni ingatlanforgalmazók is, bár jelezték: a vásárlásig egyelőre kevesen jutnak el. Ráadásul vannak a spekulatív célú vásárlást akadályozó tényezők is: egyrészt az önkormányzatok már kevésbé hajlandóak a nyaralók átminősítésére, másrészt a fals állandó lakcím miatt lehetnek gondok a későbbi óvoda, és iskolaválasztással is.

A falusi csok-ot 2486 olyan településen lehet igénybe venni, ahol 5 ezernél kevesebben laknak. Az összegzés szerint a listán szereplő települések tizedén senki nem érdeklődött ház, lakás iránt. A legtöbb ilyen kistelepülés az ország leszakadó kistérségeiben, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Somogyban és Szabolcs-Szatmár-Beregben volt.

A lap megkereste a Pénzügyminisztériumot is, ahol azt jelezték: szigorúan ellenőrizni fogják a csok jogszerű felhasználását, és fellépnek a visszaélésekkel szemben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×