INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

devizaárfolyam

forint

sberbank

euróbevezetés

Frankfurt, 2018. szeptember 17.Az új 100 és 200 eurós bankjegyek bemutatása az Európai Központi Bank (EKB) frakfurti székházában 2018. szeptember 17-én. Az új bankjegyeket 2019. május 28-án bocsátják ki. (MTI/EPA/Armando Babani)

Bizonytalanságot okoz a cégeknél a devizaárfolyam állandó változása

InfoRádió

Komoly kockázattól szabadulnának meg a hazai kis- és közepes vállalkozások, ha bevezetnék itthon az eurót - mondta az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A hazai gazdaságot szokás a legnagyobb – főként autóipari – gyárak teljesítménye alapján megítélni, miközben számos exportőr és importőr kis- és közepes vállalkozás járul hozzá a teljesítményhez. Számukra létfontosságú lenne az euró bevezetése, de a hazai pénzügyi vezetés a korábbiaknál jóval ingadozóbb a témában.

Kis, nyitott gazdaság a magyar, sok szereplővel, az árfolyamváltozás érzékenyen érinti őket, ez állandó bizonytalanságot jelent. Mind az importőröknek, mind az exportőröknek komoly kockázatot szüntetne meg a bevezetés, ráadásul az euróátváltások költségét is megspórolnák. Emiatt viszont a bankok és az adóztató állam rosszul járna, de összgazdasági szinten van értelme az euró bevezetésének – vélekedett Horváth István.

Egyelőre éles véleménykülönbség látható a kormányzatban, a fiskális és monetáris vezetés eltérő állásponton van az euróbevezetés kérdésében. Amikor belépett Magyarország az Európai Unióba, vállalta, hogy valamikor bevezetjük az eurót.

"Ez egy határidő nélküli politikai kötelezettség, amelyet kezelnie kell a Pénzügyminisztériumnak, de a másik oldalon a jegybank azt érzékeli, hogy a devizaárfolyamok finomhangolásával lehet segíteni vagy fékezni a gazdasági folyamatokat" – mondta a Sberbank treasury vezetője, de hozzátette, a magyar exportot rövid távon erősíti a gyenge forint, így támogatja a növekedést egy lehetséges lassulás közben is, az importőröknél pedig a gyenge forint akár hatékonyságjavulást is eredményezhet.

Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Kapcsolódó hang

Horváth István az euróbevezetésről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018