eur:
388.54
usd:
361.48
bux:
68925.16
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay

Sötét felhők tornyosulnak a fekete arany piaca fölött

Néhány hónap múlva akár a felére csökkenhet a kőolaj ára, amennyiben megmarad a keresletcsökkenés és az amerikai–kínai kereskedelmi háború kiszélesedik – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Az elmúlt 10 évben az olaj iránti kereslet átlagosan napi 1,6 millió hordóval emelkedett. Ez a növekedés azonban megtorpant, aminek jelentős hatása lehet az olaj árára – mondta az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője, Pletser Tamás. "Úgy tűnik, hogy

2019 az első olyan év tíz év után, amikor a dinamikus olajkereslet-növekedés megtorpan.

A legfrissebb előrejelzések szerint mindössze napi 1 millió hordós napi fogyasztásnövekedés lehet a világban. Vannak azonban olyan elemzőcégek, amelyek szerint ha az amerikai–kínai kereskedelmi háború kiszélesedik, akár teljesen eltűnhet a keresletnövekedés az idei évre" – fogalmazott Pletser Tamás.

A szakértő hozzátette, hogy a világgazdasági növekedés is szinte mindenhol lassulni kezd, ami szintén rossz hatással van az olaj árára. "Ez jelentősen visszavetheti az olaj iránti keresletet, ami gyakorlatilag egy állandó nyomást jelent a kőolaj árára. Különösen annak a fényében, hogy a kínálati oldal továbbra is bővül, elsősorban nem az OPEC oldaláról. 2020-ban a becslések szerint akár 2 millió hordóval is növekedhet a világ kínálata, főként az amerikai olajtermelők oldaláról. Ez egy olyan túlkínálatot teremthet, amely akár

a mostani szinthez képest is jóval alacsonyabb olajárat hozhat magával"

– tette hozzá.

Mindehhez az egyre elmérgesedő amerikai–kínai kereskedelmi háború is hozzájárul. Ha a negatív hatások továbbra is érvényesek maradnak, drasztikus árcsökkenés következhet – véli Pletser Tamás.

"Lehet azt állítani, hogy az olaj ára a mostani szinthez képest akár le is feleződhet, hogyha egy komolyabb kereskedelmi háború és egy jelentős keresletcsökkenés alakul ki. Ha nem emelkedik a kereslet legalább egy 1,3-1,4 millió hordóval, akkor a túlkínálat lejjebb fogja hajtani az árakat. A múlt hét végén voltak olyan fejlemények a kínai–amerikai viszonyban, amelyek azt mutatják, hogy a kapcsolat kezd egyre jobban elmérgesedni. Korábban úgy tűnt, hogy a megegyezés felé törekednek a felek, viszont most

úgy tűnik, hogy sem Trump elnök, sem a kínai vezető nem érdekelt a rövidtávú megegyezésben,

ami azt jelenti, hogy a kereskedelmi háború kiszélesedhet, aminek nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek" – jegyezte meg.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint az árzuhanás pár hónapon belül bekövetkezhet. Mint mondta: szeptember közepéig vagy végéig ki fog derülni, hogy a kereskedelmi háború hogyan változik, de a mostani előjelek nagyon borúsak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×