eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Párbeszéd a gazdaságról: nincs vége az ingatlanár-robbanásnak

Nem lehet az ingatlanárak hirtelen visszaesésére számítani Budapesten, az áremelkedést a befektetői érdeklődés és az urbanizáció is hajtja - derült ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorából, amelynek ezúttal Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője volt a vendége.

Töretlen a kereslet az ingatlanpiacon, 2018-ban a külföldi befektetők aránya a fél évtizede tartó folyamatos áremelkedés mellett továbbra is 25-30 százalék körüli Budapest belvárosában - mondta el Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az InfoRádió ötrészes, most újraindult sorozatának első adásában.

"Továbbra is magas a tranzakciószám, és az alacsony hozamkörnyezet miatt az ingatlan egy olyan befektetési lehetőség is, amely relatíve magas hozamtöbbletet kínál. A budapesti árak abszolút elszakadnak az országban látható folyamatoktól, hiszen míg országosan 15 százalékos növekedés volt, Budapesten ez bőven húsz százalék fölötti" - mondta a jegybank igazgatója.

A hazai és külföldi befektetők számára a mostani likviditásbőségben a várható hozam miatt még mindig vonzók a budapesti ingatlanok, amelyek a régióban, illetve a visegrádi országok fővárosai között az áremelkedés ellenére sem számítanak drágának - mondta Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője. "A befektetői kereslet addig nem fog enyhülni, amíg a világ nagy részvényindexeiben nem látunk esést" - tette hozzá.

Továbbra is nagyon magas idehaza a saját ingatlanban élők aránya, nagyjából 85 százalék, ami a volt szocialista országok között nem számít ugyan extrém magasnak, hiszen ez például Romániában 98 százalék körül van, a nyugat-európai országokéhoz kifejezetten magas. Ez pedig rontja a társadalmi mobilitást, a munkaerő-piaci földrajzi rugalmasságot - jelentette ki Balásy Zsolt.

"A legnagyobb európai városok, London, Róma, Párizs, ezek drágábbak még Budapestnél.

Nálunk 15 évnyi mediánjövedelem kell ahhoz, hogy megvásároljunk egy lakást, Londonban ez 27, de Bécsben már csak 13, Varsóban pedig csupán 12 év.

Ez egyfajta fundamentális drágaságot jelent" - mondta az elemző.

Banai Ádám, az MNB igazgatója a jegybank friss ingatlanpiaci jelentésére hivatkozva jelezte, a fővárosban megjelent a túlértékeltség kockázata, de a másik oldalon hozzá kell tenni, hogy ezt továbbra sem a hitelezés fűti. Ez kedvező fejlemény - tette hozzá -, hiszen így sokkal kisebb az áremelkedés pénzügyi stabilitási kockázata, ráadásul az elmúlt évek lépései éppen az ilyen kockázatok csökkentését szolgálták.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×