INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

liszt

áremelkedés

malomipar

Emelkedhet a liszt ára

Emelkedhet a liszt ára

Mintegy 6 százalékkal emelkedhet a liszt átadási ára, ez kilónként öt forintos drágulást jelent – közölte az InfoRádióval a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének elnöke. Várható drágulás a pékáruknál is.

Legutóbb október, november környékén volt áremelés a malmoknál – mondta az InfoRádiónak Lakatos Zoltán. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének elnöke hozzátette: mivel az utóbbi időkben nőtt a minimálbér és az áram díja is. Ez volt azonban a kisebb mértékű áremelkedés, ugyanis jócskán megnőtt a búza ára is - a november-decemberi 57-58 ezer forintról mintegy 62-63 ezer forintra. Ezeket a költségnövekedéseket a veszteség elkerülése érdekében a liszt árának is követnie kell - magyarázta az elnök.

Várhatóan 5 forinttal, vagyis 6 százalékkal nő a liszt ára kilónként.

Ez éves szinten 4-5 százalékos árbevétel-növekedést jelentene a malomiparban.

Várható áremelkedés a termékeknél is

Egy magyar ember körülbelül 80 kilónyi lisztet fogyaszt el egy év alatt kenyér, sütemény, tészta formájában. Ez a liszt mostani, 5 ft/kg-os áremelkedéssel számolva éves szinten 400 forint plusz kiadást jelent, vagyis a lakosság Lakatos Zoltán szerint közvetlenül ennek az áremelésnek a hatását alig fogja megérezni.

A szakértő szerint azonban a pékáruk ára is növekedni fog. A nyugat-európai és a hazai termékek között ugyanis óriási a különbség, a két ár pedig hamarosan közelít majd egymáshoz – vélekedett a szakértő. „Nem lehet, hogy Ausztriában a császárzsömle négyszer annyiba kerül, mint Magyarországon” – fogalmazott.

Az InfoRádió megkereste a pékszövetséget is, akik az ügyben nem nyilatkoztak.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Emelkedhet a liszt ára
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018