eur:
395.55
usd:
364.81
bux:
65532.38
2024. március 19. kedd Bánk, József

Patthelyzetet hozott Kína és az USA összecsapása

Példa nélküli helyzet alakult ki: zárónyilatkozat nélkül ért véget az APEC pápua új-guineai csúcstalálkozója. Csípős megjegyzésekkel üzent egymásnak Mike Pence amerikai alelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Elsősorban Kína és az Egyesült Államok nézeteltérései miatt zárónyilatkozat elfogadása nélkül ért véget vasárnap az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója vasárnap Pápua Új-Guineában, amire még nem volt példa a 21 tagországot számláló szervezet történetében.

A dokumentum helyett a vendéglátó Pápua Új-Guinea ad ki "elnöki nyilatkozatot" - közölte a találkozó végeztével Csang Sao-kang, a kínai kereskedelmi minisztérium nemzetközi osztályának főigazgatója.

A dél-csendes-óceáni térséggel kapcsolatos nézeteltérések miatt nehéz lesz zárónyilatkozatot megfogalmazni - közölte előzőleg vasárnap a Reuters brit hírügynökséggel Rimbink Pato pápua új-guineai külügyminiszter, a térségbeli befolyásért folyó amerikai és kínai kereskedelempolitikai versengésre utalva.

Csípős megjegyzések

Peter O'Neill pápua új-guineai miniszterelnök záróbeszédében hangoztatta, hogy a szervezet megpróbál "szabad és nyitott" kereskedelmet biztosítani 2020-ig. O'Neill kijelentette: az APEC vezetői "gyümölcsöző és őszinte eszmecserét" folytattak a kétnapos Port Moresby-i csúcstalálkozón, de elismerte, hogy "növekvő feszültségek vannak a kereskedő országok között világszerte". Hangsúlyozta, hogy "az egész világ aggódik" a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültségek miatt.

Justin Trudeau kanadai kormányfő is azt mondta újságíróknak, hogy nézetkülönbségek volt több ország, közöttük Kína és az Egyesült Államok - között.

Mike Pence amerikai alelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök szombati beszédében egymásnak tett csípős megjegyzéseket. Pence kijelentette, hogy tiszteli Hszit és Kínát, ugyanakkor élesen bírálta a világ második legnagyobb gazdaságát a szellemi tulajdon lopása, az erőltetett technológiatranszfer és a méltánytalan kereskedelmi gyakorlatok miatt.

Hszi szerint a világnak döntenie kell az együttműködés és a konfrontáció között, miután egyre növekszik a protekcionizmus és gyakoribb az egyoldalú döntéshozatal. Mint mondta, a második világháború után felállított világszervezeteket, mint amilyen a WTO, nem szabad személyes érdekek kiszolgálására használni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×