eur:
393.22
usd:
367.87
bux:
65951.82
2024. április 24. szerda György

Pozitív eredmény, kiemelkedő hitelfolyósítás az FHB banknál

Jelentős javulással, 38,9 millió forint adózás előtti nyereséggel és kiemelkedő hitelfolyósítási mutatóval zárta a második negyedévet az FHB Bankcsoport. A társaság féléves beszámolója szerint az eredményhez a nettó díj- és jutalékbevételek emelkedése, a hitelezési veszteség mérséklődése és az egyéb eredmény javulása járult hozzá. A Bankcsoport a hitelezési aktivitás növelésére helyezte a hangsúlyt, amelyen belül kiemelt figyelmet kapott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, valamint a posta személyi kölcsön, illetve az MFB pontok elindítása. A második negyedévben a hitelkihelyezések mind a lakossági, mind a vállalati területen jelentősen meghaladták a korábbiakat - közölte a bankcsoport.

Az FHB Bankcsoport 2016. második negyedévét 38,9 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta. Az eredmény jelentős javulásához a nettó díj- és jutalékbevételek emelkedése, a hitelezési veszteség mérséklődése és az egyéb eredmény javulása járult hozzá.

A Bankcsoport továbbra is a hitelezési aktivitás növelésére helyezte a hangsúlyt, amelyen belül kiemelt figyelmet kapott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, valamint posta személyi kölcsön, a vállalati üzletág tekintetében pedig az MFB pontok elindítása - olvasható a közleményben.

Hitelezés

A második negyedévben a hitelkihelyezések alakulása mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben jelentősen meghaladta a korábbi volumeneket. A lakossági hitelfolyósítások 6,5 milliárd forintos összege 24,0%-kal magasabb az első negyedévinél és 82%-kal haladja meg az egy évvel korábbit, míg a vállalati kihelyezések 12,0 milliárd forintos összege az előző negyedévhez képest 33%-os, az egy évvel korábbihoz képest pedig 37%-os bővülést jelent. Az első félév során a lakossági kihelyezések volumene közel 12 milliárd forint, a vállalati kihelyezések nagysága közel 21 milliárd forint volt.

A lakossági kihelyezéseken belül továbbra is a több mint 4 milliárd forint nagyságú lakáshitel folyósítás a meghatározó, de a személyi kölcsön, illetve lombard hitel folyósítás is megközelítette a 1,5 milliárd forintot, ezen belül a folyósított posta személyi kölcsönök összege közel 80%-kal volt magasabb az előző negyedévinél.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) esetében a 2015. júniusi bevezetéstől 2016. június végéig több mint 1.500 igénylés került befogadásra és ebből közel 850 folyósítás történt 1,5 milliárd forint összegben. 2016. második negyedévben az igénylések közel 45%-ához kapcsolódóan banki hiteligénylést is nyújtottak be ügyfeleink. Az igényelt támogatások tekintetében a Bankcsoport becsült piaci részesedése meghaladja a 12,5%-ot.

A vállalati hitelkihelyezéseken belül a projekthitelek volumene a negyedév során 6,8 milliárd forint volt, az első félév során pedig meghaladta a 9 milliárd forintot, az FHB Lízing Zrt.-nél 2015-ben elindított termelőeszköz lízing üzletág kihelyezése pedig a második negyedévben meghaladta az 1 milliárd forintot.

Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. június végére megnyitotta az MFB-vel kötött megállapodásban vállalt 21 MFB Pontot (Budapesten 3 és a megyeszékhelyeken 18 MFB Pontot). A fejlesztések megvalósításához igénybe vehető kamatmentes hitel lehetőségek iránt élénk érdeklődés mutatkozik. Az MFB Pontok megnyitása óta eltelt kevesebb mint 2 hónapos időszakban több milliárd forintnyi hitelösszegre vonatkozó érdeklődés érkezett be, melyek feldolgozása, elbírálása folyamatban van. Az első szerződéskötésekre a napokban kerül sor.

A hitelek bruttó állománya 2016. június 30-án 314,0 milliárd forint volt, ami az előző negyedév végéhez képest 1,2%-os, közel 4 milliárd forintos növekedés mutat.

A növekvő új hitelkihelyezéseknek köszönhetően tovább javult a hitelportfolió minősége. A problémás hitelek aránya (NPL arány) a 2015. év végi 14,7%-ról, illetve a 2016. március végi13,5%-ról június végére 12,6%-ra csökkent, míg egy évvel korábban, 2015. június 30-án még 18% volt. Szintén javult problémás portfolió fedezettsége, amely így a második negyedév végén meghaladta az 57%-ot.

Megtakarítások

A Bankcsoport tagjai által kezelt megtakarításokon belül a befektetési jegyek és egyéb értékpapírok volumene a második negyedévben is tovább bővült, ezzel szemben a betétállomány – ezen belül a vállalati betétek – tekintetében jelentős csökkenés figyelhető meg.

A konszolidált betétállomány a második negyedév végén 290,3 milliárd forint volt, amely 40 milliárd forinttal alacsonyabb az első negyedév véginél. A betétállomány csökkenésének túlnyomó része június hónap folyamán következett be és elsősorban a vállalati betéteket érintette annak következményeként, hogy a sajtóban május végén - június elején számtalan támadás érte az FHB Bankcsoportot. A vállalati betétek volumene ennek hatására közel 17%-kal, 171 milliárd forintra csökkent, míg a lakossági betétek állománya ennél jóval kisebb, 5,5%-os csökkenéssel 119 milliárd forint volt. Az azóta eltelt időszakban a betétállomány stabilizálódott. A betétállomány említett csökkenése nem volt hatással a Bankcsoport likviditási helyzetére, sőt elmondható, hogy a lakossági betéteken belül a látra szóló betétek állománya emelkedett az első negyedév véghez képest. A lakossági betétek között továbbra is jelentős állományt képviselt a postai betétek ugyancsak stabil, több mint 35 milliárd forintos állománya. A postán értékesített számlák száma a negyedév végére közel 60 ezerre nőtt. A postai számlák többsége aktív, a számlákra érkező jövedelemátutalások volumene havi szinten 5 milliárd forint körül alakul, július hónapban meghaladta azt.

Az FHB Csoport tagjai által kezelt összes – nem konszolidált – megtakarítás állomány 2016. június 30-án 818 milliárd forint volt. Ezen belül a Magyar Posta Befektetési Zrt. (MPBSZ) által kezelt vagyon a negyedév végére meghaladta a 153 milliárd forintot, amely az előző negyedév végéhez képest 9%-os, éves szinten 89%-os növekedést jelent.A társaság által kezelt értékpapír és befektetési számlák száma közel 48 ezer volt 2016. június végén.

A Diófa Alapkezelő általkezelt alapok és egyéb portfoliók összesített nettó eszközértéke a negyedév végén meghaladta a 412,9 milliárd forintot, ezen belül a nyílt végű befektetési alapok nettó eszközértéke több mint 7%-kal nőtt. A Diófa által kezelt összes nettó eszközérték 40%-át kitevő nyílt végű befektetési alapokban kezelt állomány legnagyobb részét a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap adta, amelynek nettó eszközértékejúnius végén – az előző negyedévhez képest több mint 11%-os bővüléssel - megközelítette a 117 milliárd forintot.

Az FHB Csoport konszolidált mérlegfőösszege 2016. június 30-án 616,6 milliárd forint volt, ami az előző negyedév véginél 16,4%-kal, a 2015. december 31.i mérlegfőösszegnél 17,1%-kal, 127 milliárd forinttal alacsonyabb.

Főbb eredménytételek

A Bankcsoport nettó kamatbevétele az előző negyedévhez képest enyhe növekedéssel 3,5 milliárd forint volt a második negyedévben, így az átlagos mérlegfőösszegre vetített nettó kamatmarzs az előző negyedévi 1,90%-ról 2,07%-ra emelkedett.

A nettó díj- és jutalékbevételek 1,9 milliárd forintos összege mintegy 12%-os növekedést jelent 2016. első negyedévéhez és az előző év azonos időszakához képest is. A növekedéshez elsősorban a a számlavezetéshez és bankkártya kibocsátáshoz kapcsolódó díjak 16%-os, valamint a befektetési szolgáltatáshoz kapcsolódó és alapkezelői díjak éves szinten 27%-os, az előző negyedévhez képest 12%-ot meghaladó emelkedése járult hozzá.

A működési költségek 2016 második negyedévében közel 5 milliárd forintot tettek ki, összegük az előző év hasonló időszakához képest 3,9%-kal, közel 203 millió forinttal csökkent. Az első félév tekintetében a működési költségek volumene az egy évvel korábbival közel azonos szinten alakult.

A kockázati költségek nagysága a második negyedévben 413 millió forint volt, szemben az első negyedévi 1,6 milliárd forinttal. Az értékvesztés állomány – az éves szinten több mint 6%-ponttal, 50,9%-ról 57,2%-ra javulófedezettség mellett – az előző negyedév végéhez képest 4%-kal, az egy évvel korábbihoz képest 24%-kal, több mint 7 milliárd forinttal csökkent, összhangban az NPL arány javulásával.

A társult vállalkozások eredménye a második negyedévben197 millió forinttal, a félév során 394 millió forinttal járult hozzá az összes bevételhez. A konszolidációba bevont leányvállalatok közül pedig továbbra is kiemelendő a Diófa Alapkezelő Zrt. teljesítménye, amely a második negyedévet 188 millió forintos, a félévet 352 millió forintos adózás utáni eredménnyel zárta a magyar számviteli szabályok szerint. Jelentősen javította eredményét az FHB Kereskedelmi Bank Zrt., amely a második negyedévben IFRS szerint 728 millió forintos adózás előtti, illetve 490 millió forint adózott nyereséget ért el.

Az időarányos banki különadó az első félév során 598 millió forintot tett ki, emellett a pénzügyi tranzakciós illeték nem áthárított része, illetve az elszámolás és forintosítás 2016. évben esedékes feladataihoz kapcsolódó költségek és ráfordítások terhelték az eredményt. A Bankcsoport IFRS szerinti konszolidált adózás előtti eredménye banki különadó, illetve egyéb rendkívüli tételek nélkül az első félévben 30 millió forint veszteség, a második negyedévben 226 millió forint nyereség lett, jelentős javulást mutatva az előző évhez képest.

Tőkehelyzet

Az FHB Bankcsoport – első pilléres – tőkemegfelelési mutatója2016. június 30-án 14,56% volt, szemben a 2016. március 31-i 25,89%-os, illetvea 2015. december végi 20,13%-os értékkel. A tőkemegfelelési mutató csökkenésének oka, hogy az FHB Jelzálogbank – az MNB előzetes engedélyével – 2016. június 17-én visszavásárolta az alapvető kölcsöntőke kötvényeket, amely tranzakció a Bankcsoport szavatolótőkéjének több mint 35 milliárd forintos csökkenését okozta. Az elsődleges alapvető tőke elemek figyelembevételével számított CET1 mutató 2016. június végén 13,07%, míg 2016. március 31-i értéke 14,80%, 2015. december 31-i értéke 12,54% volt. A konszolidált szavatolótőke nagysága 2016. június végén 49,7 milliárd forint, amely mintegy 25%-kal alacsonyabb a 2015. év végi, illetve egy évvel korábbi értéknél és közel 43%-os csökkenést mutat az első negyedév végéhez képest.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×