eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mars-expedíciónyi pénz fekszik a megújuló energiák kutatásában

Az elmúlt tíz év technológiai fejlődése sokkal olcsóbbá tette a megújuló energiát -- mondta Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdásza az InfoRádió Aréna című műsorában.

A tiszta energia terén úttörő szerepet felvállaló Németország óriási szolgálatot tett a világ többi országának - fogalmazott Varró László az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Németország, Nagy-Britannia, Hollandia a tíz éve még drága nap- és szélenergia termelése iránt olyan mértékű elkötelezettséget tett, ami mostani értéken számolva 400 milliárd eurót jelent. Ez nagyjából annyi pénz, mint amennyi a NASA becslése arról, hogy mennyibe kerülne egy új Apollo-program a Marsra - érzékeltette a nagyságrendet a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdásza.

Hozzátette, hogy ez a néhány ország valósította meg azt a technológiai innovációt és tömeggyártást, amely a szegényebb országok számára is megfizethetővé tette a megújuló energia előállítását.

Magyarország és minden más olyan ország, amelyik most indul el a nap és szélenergia alkalmazásában, nagyon nagy mértékben élvezi az előnyeit az úttörő országok erőfeszítéseinek - hangsúlyozta a szakember.

Ma a világ legolcsóbb napenergia-projektje a perui Atacama-sivatagban van, ahol a nap évi 2900 órát süt a németországi 1200-hoz képest. De tíz évvel ezelőtt még ott ilyen feltételekkel sem lett volna megfizethető ez a technológia - illusztrálta a fejlődés tempóját és jelentőségét Varró László. 

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×