Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A belvíz miatt csúszhat a tavaszi vetés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az őszi vetésterület 3 százalékát, már 50 ezer hektárt borít víz - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője. Süle Katalin szerint pár napot csúszhat a tavaszi vetések kezdete. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság területi elöntés 76 ezer ha-on alakult ki, amiből vetés és szántó 39 ezer ha. A legnagyobb elöntést, 22,6 ezer ha-t a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták. Országosan 229 db szivattyútelep üzemel naponta 10,7 millió m3 vizet átemelve.

Egy hét alatt 18 ezer hektárral nőtt a belvízzel érintett terület az országban, ezeken a területeken nem tudnak mezőgazdasági munkát folytatni - mondta el az InfoRádiónak Süle Katalin.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője hozzátette: ez azt jelenti, hogy jelenleg az őszi vetésterület mintegy 3 százalékát, 50 ezer hektárt borít víz.

Különösen Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nőtt a belvízzel borított terület nagysága. Itt így gondot okoz a tavaszi vetések megkezdése. A szakértők szerint pár napot csúszhatnak a munkálatok.

Az időjárási előrejelzések most azt mutatják, hogy egy ideig nem lesz számottevő csapadék, így bíznak abban, hogy az átnedvesedett területek visszahúzódnak és a gazdálkodók elkezdhetik a munkákat - mondta Süle Katalin. 

Hanganyag: Kaputa Júlia