eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Foxconn megvenné a Sharpot

A tajvani Foxconn Technology Group elektronikai beszállító vállalat szemet vetett a súlyosan eladósodott japán Sharp Corp. elektronikai konszernre.

A Bloomberg hírügynökség vállalati belső forrásra hivatkozó értesülése szerint a Foxconn 600 milliárd jen (5,1 milliárd dollár) vételi ajánlatot tett a Sharpra.

A hírügynökséget tájékoztató forrás szerint a Sharp január végéig dönt az ajánlat elfogadásáról vagy elutasításáról. A Foxconn (Hon Hai Precision Industry Co.) szóvivője nem kommentálta az értesülést a hírügynökségnek.

Az üzlet - amennyiben megvalósul - a legnagyobb akvizíció lesz a Foxconn részéről 2009 óta, amikor 5,3 milliárd dollárért vásárolta meg a Chi Mei Optoelectronics Corp. képernyőgyártó részlegét, az Innolux Corp. vállalatot.

Az egyebek között az Apple számára iPhone készülékeket gyártó Foxconn 2012-ben már próbálkozott befektetéssel a Sharpban, az üzlet azonban irányítási és felügyeleti nézeteltérések miatt meghiúsult. A Foxconn akkor 66,9 milliárd jent ajánlott fel a Sharp 9,88 százalékos részvénypakettjéért.

A tárgyalások fonalát a cégek tavaly vették fel ismét, amikor a Sharp törlesztési problémák miatt a japán állami Innovation Network Corp. of Japan (INCJ) alaphoz fordult támogatásért.

Az elektronikai alkatrész beszállítással, összeszereléssel és logisztikával foglalkozó Foxconn a Sharp révén kibővíthetné működési területét, a Sharp pedig, az okostelefon és táblagép képernyők egyik legnagyobb gyártója szert tehetne a Foxconn ügyfelei, közöttük az Apple, az Amazon.com és a Xiaomi Corp. vállalatok megrendeléseire.

A Sharp részvénye Tokióban 25 százalékos átmeneti erősödés után hat százalékos nyereséggel zárt csütörtökön. A részvény árfolyama 2015-ben 53 százalékkal, 2014-ben 20 százalékkal esett.

A Sharp piaci tőkeértéke a részvény csütörtöki záróárfolyamán 218 milliárd jen. A Bloomberg adatai szerint adósságállománya 2015. szeptember 30-án 791,8 milliárd jen volt. Az oszakai elektronikai konszern az elmúlt négy pénzügyi év alatt összesen 1,1 ezer milliárd jen veszteséget szenvedett el. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×