eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jelentősen nőtt az érdeklődés a bankoknál

Jelentősen nőtt az érdeklődők száma az új családi otthonteremtési kedvezmény kapcsán (csok) a bankoknál, a legtöbben új lakásra vennék fel a hitelt és rendelkeznek már a legmagasabb támogatás feltételéül szabott három gyerekkel - számoltak be az MTI által megkeresett bankok.

A Takarékbank fokozott érdeklődésről számolt be, tapasztalataik szerint a kisebb városokban, falvakban jellemzően a szerényebb jövedelmű gyermekes családok, nagyobb városokban pedig inkább a jobb módú családok, fiatal értelmiségiek érdeklődnek elsősorban. A szövetkezeti hitelintézeteknél már benyújtható a csok iránti igénylés, amennyiben az ügyfél rendelkezik a jogszabály által előírt dokumentumokkal - írják.

A takarékszövetkezeti szektor központi bankjának várakozásai szerint a teljes hitelintézeti szektorban akár 30-40 százalékkal is nőhet az új lakossági jelzáloghitel-kihelyezések száma, amelyben egyebek mellett szerepet játszik a csok új feltételrendszere és a támogatáshoz kapcsolódó kedvező kamatozású hitelkonstrukció hatása is.

Jelentősen javítja az ügyfelek hitelképességét, hogy a takarékoknál a csok önmagában és hitellel együtt is igényelhető lesz, ez utóbbi esetben a szövetkezeti hitelintézetek teljes egészében önerőként számítják be a csok-ot a lakáscél megvalósításához szükséges források vizsgálatakor - írják.

A Takarékbank tapasztalatai szerint az eddigi csok-igénylések mintegy harmadához kapcsolódik új lakáshitel igénylés is.

Az FHB Banknál január 4-től igényelhető az új támogatási forma, annak valamennyi változatával. Már az első héten voltak befogadások, a hiánytalanul beadott igénylések esetében maximum egy hónapon belül megtörténik a folyósítás. A bank új jogosultság ellenőrző alkalmazásán és kalkulátorán rekordszámú egyedi látogató tájékozódott a csokkal kapcsolatban.

A legtöbb kérdés a 10+10 milliós konstrukcióra vonatkozik, de a lakásbővítést és építkezést tervezők is nagy számban érdeklődnek személyesen a bankfiókokban. Az egyéni építkezők egyik gyakran ismétlődő kérdése a szintén januártól elérhető áfavisszatérítésre vonatkozik, ez, a legfeljebb ötmillió forintos támogatási forma szintén intézhető az FHB Banknál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×