eur:
388.81
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Orbán Viktor: szövetségesnek tartja a kormány a takarékszövetkezeti rendszert

Nem csökkenhet a magyar állam tulajdoni aránya az FHB Jelzálogbank tőkeemelése során - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában. Az FHB és a Takarékbank létre is hozta az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek a részvénylejegyzés lehetőségét, amellyel megmarad az állam tulajdoni hányada.

Továbbra is együttműködő partnernek és szövetségesnek tartja a takarékszövetkezeti rendszert, és ezzel együtt az FHB-t is a kormány. Ugyanakkor a tőkeemelés mellett sem csökkenhet az állam tulajdona az FHB Jelzálogbankban, hiba történt, amit ki kell javítani - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

"Továbbra is tartjuk azt a kormányzati nemzetgazdasági igényt, hogy a magyar állam tulajdona nem csökkenhet ebben a pénzintézetben" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök megerősítette: a takarékszövetkezeti rendszer és az FHB továbbra is fontos a magyar kormány számára.

"Ez a pénzintézet a szövetkezeti rendszer részévé vált, a takarékszövetkezeti rendszer pedig fontos a kormány számára. Minden egészséges európai pénzügyi rendszerben ezek a szövetkezetek fontos szerepet játszanak. Ezért a magyar kormány sok politikai vitát és ellenségeskedést vállalva beavatkozott és megújította ezt a rendszert és nagyon sok pénzt is áldoztunk rá. Ezért a szövetkezeteket mi együttműködőnek, szövetségesnek és együttműködő partnernek tekintjük."

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő december 30-án jelentette be, hogy bírósághoz fordul amiatt, hogy nem vehetett részt a tőkeemelésben, amely során a Takarékbank és 30 szövetkezeti pénzintézet 30 és fél milliárd forintos tőkeemeléssel szállt be az FHB Jelzálogbankba és vált tulajdonossá a pénzintézetben. A FHB jelzálogbank január 7-i közleményében jelezte: egy újabb tőkeemelés révén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is vásárolhat az új részvényekből, a döntéshez a Takarékbank is hozzájárult, valamint felajánlott annyi részvényt, hogy az állam tulajdoni hányada elérje a tőkeemelés előtti 7,32 százalékot. 

A részvények lejegyzéséhez és az állami tulajdonrész biztosításához a MNV Zrt-nek legkésőbb 2016. február 1-éig kell lépnie.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×