eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Két legenda távozik - Somlón lezárul egy korszak

A Hollóvár Pincét irányító Takács Lajos és családja elköltözött eddigi lakóhelyéről, a Somló Hegyről, és hazatértek Tokaj-Hegyaljára. A 87 éves Fekete Béla is bejelentette: idén szüretelt utoljára legendás somlói birtokán. Az információkat a somloi.hu portál közölte pénteken késő este.

Két hír is borzolja egy ideje a Somlót ismerő és szerető borisszák kedélyeit - olvasható a somloi.hu oldalon. Igaz-e az, hogy Takács Lajos és Fekete Béla is idén szüreteltek utoljára?

Fekete Béla és Takács Lajos jóváhagyásával az oldal az alábbiakat közli:

Takács Lajos és családja november 20-án, szerdán elköltözött eddigi lakóhelyéről, a Somló Hegyről, hazatértek Tokaj-Hegyaljára, ahonnan Lajos 12 éve a Somlóra jött. A döntést az idén nyáron született negyedik gyermekének érkezésével végleg kinőtt kis somlói pinceház kényelmetlenségén kívül leginkább Lajos nagyszabású új projektjének terve inspirálta: szülőföldjén, Tokajban szeretné ugyanis megvalósítani álmai szőlőskertjét, egy, a hétköznapi bortermelésen messze túlmutató ökoborászatot.

Erről a Terra Hungarica által készített videón beszélt először.

Mi lesz a Hollóvár sorsa? A hír igaz: a somlói négyhektáros birtok eladó. A hír árnyalása: de nem minden áron.

Amíg Lajos évtizedes munkájának és elveinek megfelelő, méltó vevőre nem talál, a birtokot ugyanaz a szőlész csapat, ugyanúgy Lajos irányításával fogja tovább művelni. A Hollóvár, és mindaz, amit képvisel, egyelőre velünk marad tehát, azaz Takács Lajos továbbra is készít majd borokat a Somlón!

A honlap szerint az egybefüggő terület elég gyorsan új gazdára fog majd találni, "de ez már egy másik történet lesz".

Fekete Béla


A hír igaz: az ország Béla bácsija immáron másodszor is nyugdíjba megy. Fekete Béla az idén 87 éves, eredetileg mérnök volt, nyugdíjazása után érkezett a borászat területére. Béla bácsi és Bori néni idén valóban utoljára metszett, szüretelt és fejtett a Somlón - a szintén 4 hektáros birtokot bérművelésbe adják, és jövő tavasztól pihenni, és vendégeket fogadni járnak majd a Somlóra.

Ez tehát öröm az ürömben: előre egyeztetett kóstolásra továbbra is látogatható lesz pince, és ezen kívül további öröm, hogy a 2008-ig visszamenő, még érlelés alatt álló borok az egyébként Béla bácsi által abszolút csúcsnak ítélt 2013-as évjáratig bezárólag a piacon maradnak majd.

Igen, igaz: ez a birtok is eladó.

Miért érezzük mindezt korszak-zárásnak - teszi fel a kérdést a honlapot jegyző Cartwright Éva. Mint írja: aki ismeri ezt a két borászt, annak talán nem szükséges magyarázat. "Ennek ellenére megpróbálja az ember, még ha csak szavak és tőmondatok jönnek ki az elszoruló torkon: Nagy Ember. Öreg Lélek. Utolsó Mohikán. Fehér Bölény. Valós értékrend. Megkérdőjelezhetetlenség. Egy letűnőben lévő kor. Erő. Tisztaság. Hitelesség. Somló."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×