Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen adó váltja az evát?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy pénzforgalmi szemléletű adózási forma váltja fel 2013-tól az egyszerűsített vállalkozói adót, vagyis az evát - derül ki a második Széll Kálmán-tervből. Kalocsai Zsolt, az RSM-DTM adószakértője az InfoRádiónak nyilatkozva jónak nevezte az elképzelést, mivel az egyszerűsítés irányában hat, de a részletszabályok még nem ismertek.

"A kisvállalkozók számára szükségesnek látjuk egy átláthatóbb, a jelenleginél egyszerűbb adózási keretrendszer kialakítását. Célunk, hogy ne csupán egyes elkülönült csoportok számára nyújtsunk a jelenleginél kedvezőbb megoldást, hanem a kisvállalkozások adózásának általános szabályai váljanak egyszerűbbé. Fontos szempont, hogy a kialakítandó rendszer ne állítson nehezen átugorható korlátokat a nagyobb növekedési potenciállal bíró vállalkozások számára, azaz a vállalkozás méretének növekedésével, az egyes kategóriák közti váltásokkal ne nőjenek ugrásszerűen a vállalkozók terhei. Ugyancsak a növekedés ösztönzése érdekében fontos, hogy a kialakítandó rendszer ne rójon aránytalan terheket a kialakítandó szabályok szerint adózó vállalkozókra egyes, a növekvő vállalkozásokra jellemző tevékenységek - így beruházás és alkalmazottak felvétele - esetén" - olvasható a Széll Kálmán-terv 2.0-ban.

"A fenti kritériumoknak megfelel egy pénzforgalmi szemléletű, reáltevékenység alapú adózás bevezetése a mikro- és kisvállalkozások számára. Ez hasonló szemléletbeli áttörést jelenthet a kisvállalkozások adózásában, mint az egykulcsos adó bevezetése a foglalkoztatottak világában. Az adóalap meghatározásához nem szükséges bonyolult eredmény-kimutatás, csupán a bevételek és kiadások nyilvántartása. Ez az adózási forma rendkívül kedvező a növekvő vállalkozások számára, mivel a vállalkozás fejlesztése érdekében visszaforgatott jövedelem csökkenti az adóalapot. A megoldás egyúttal lehetőséget teremt egyes, a legkisebb vállalkozások esetében szükségtelen absztrakciók megszűntetésére - így a vállalkozásból származó tőke- és a munkajövedelmek mesterséges elkülönítésének, illetve a nyereség és az osztalék elkülönült adóztatásának megszüntetésére is" - közölte a nemzetgazdasági tárca.

A tervekről Kalocsai Zsolt, az RSM-DTM adószakértője azt mondta: egy pénzforgalmi szemléletű adóról van szó, a bevételeket és a kiadásokat kell nyilvántartania a vállalkozásoknak, és várhatóan a kifizetésekhez kapcsolódik majd az áfa befizetése és az áfa visszafizetése is.

Azt, hogy milyen összeghatárhoz kötik és kik választhatják, még nem tudni pontosan, csak annyit, hogy kis- és mikrovállalkozások számára lesz elérhető ez az adózási forma, és a vállalkozások a beruházásaikra és a fejlesztéseikre fordított összeget levonhatják majd az adóalapból - emelte ki.

Kalocsai Zsolt jónak nevezte az elképzelést, mivel az egyszerűsítés irányában hat a számviteli kötelezettség, az adminisztráció és az adók nyilvántartása szempontjából is, de a részletszabályok még nem ismertek, így azt sem lehet tudni, hogy mekkora lesz az adó mértéke. Az adószakértő szerint az új adózási forma nemcsak az evázóknak lehet vonzó.

Hanganyag: Kaputa Júlia