eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jön az újabb recesszió?

Bár már hónapok óta borzolta a devizahitelesek idegeit a svájci frank magas árfolyama, a nagy esést a világ piacain az okozta, hogy a Standard & Poor's múlt pénteken egy fokozattal lerontotta az Egyesült Államok adósbesorolását. Többen újabb recessziót és W alakú válságot emlegetnek.

Valóságos pánikhangulat alakult ki az Egyesült Államok piacain, amikor a Standard & Poor's egy fokozattal rontotta az USA adósbesorolását. Az indexek tíz százalékot estek, a frank újabb történelmi csúcsra ugrott.

Bár Európában kisebb megnyugvást hozott, hogy az Európai Központi Bank spanyol és olasz államkötvényeket vásárolt, a délutáni amerikai nyitást követően ismét esésbe kezdtek az indexek, s a trendet Ázsia is követette. Elemzők szerint még nem látszik, mikor lehet vége az esésnek.

Pedig a 2008-as válság után 2010-11-re megnyugodni látszottak a piacok, Európa volt az, ahol több ország megsegítésre szorult. Görögország esetében a csőd veszélye is fennállt, borzolva a tagországok állampolgárainak kedélyét, hiszen mind az euró, mind pedig az euróhoz még nem csatlakozott országok devizaárfolyamában ez azonnal jelentkezett, és a befektetők sem taposták egymás sarkát, hogy európai országok állampapírjaiba fektessenek be.

Az újabb esési hullámot azonban mégsem Európa, hanem Amerika indította el. Az Egyesült Államok állampapírjai, illetve a dollár mindig is a befektetők kedvelt terepe volt, éppen ezért kezdtek el aggódni a bukás veszélye miatt.

Átmeneti megoldásnak tűnt, hogy a Kongresszus megszavazta az adósságplafon-emelést, illetve a kiadáscsökkentést, mert nem sokkal ezután a Standard & Poor's mégis visszavett egy kategóriát az ország adósbesorolásából, ráadásul a Moody's is kilátásba helyezte a leminősítést.

Az ismert piaci guru, Mark Mobius szerint minden jel arra mutat, hogy gazdasági lassulás, esetleg recesszió következik, igaz, ezt elkerülendő az amerikai központi bank várhatóan likviditásélénkítő lépéseket tesz.

Mint ilyenkor mindig, a borús, már-már pánikszerű piaci hangulat a befektetőket az arany, illetve a svájci frank felé hajtotta, és hajtja mindaddig, amíg megnyugtató lépéseket nem tesznek mind az Egyesült Államokban, mind pedig Európában. Megnyugtató lépésnek pedig jelenleg csak a kiadáscsökkentés és az állami bevételek növelése számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×