eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Segítünk kiszámolni, érdemes-e beszállni az adósmentő programba

A kormány döntött, most Önön a sor: szeptembertől négy hónapig minden devizahiteles előtt nyitva a lehetőség, hogy átállítsa hiteltörlesztését, és a piaci árfolyamoktól függetlenül franktartozását 180, eurótartozását 250 forintos, jentartozását pedig két forintos árfolyamon törlessze 2014 végéig. Az Index annak kiszámolásában is próbálunk segíteni, mennyi pluszhitelt halmoz fel, ha a befagyasztást választja.

Az Index részletbefagyasztó-kalkulátorából természetesen nem kapja meg a pontos választ arra a kérdésre, ami valószínűleg a leginkább foglalkoztatja: akkor most érdemes-e az otthonmentő mechanizmushoz csatlakoznia, és egy későbbi újabb kvázi-hitel fejében fix törlesztőt fizetnie három évig, vagy sem. Viszont fogódzókat adhat ennek eldöntéséhez azzal, hogy megmutatja: különféle árfolyamok esetén havonta mennyivel kell kevesebbet fizetnie 2014 végéig, illetve ennek fejében mennyi 2015 januárjától törlesztendő tőkéje gyűlik össze a "veszteségszámlán".

A kalkulátor használata szerfölött egyszerű.

Mi ez az egész?

A kormány hétfőn jelentette be a Magyar Bankszövetséggel kötött részleges megállapodást: a bankadóról például még nem jutottak közös nevezőre, de a devizahiteleseket segíteni hivatottnak mondott lépésekről igen. Ezek egyike az úgynevezett árfolyam-befagyasztás.

Nagy kérdés, mi történik, ha erősebb lesz a forint? Ember nincs ugyanis, aki évekre előre jelezné az árfolyamokat. Az elemzők maximum éves kitekintéseket szoktak adni, de abban sem fix értéket mondanak, csak azt jelzik, milyen sávba várják, mondjuk a forint/euró árfolyamot (és egyébként jellemzően nem ajánlják, hogy ha nem muszáj, akkor bárki is igénybe vegye az árfolyamrögzítést).

Így arról nem beszélhetünk, hogy mennyi lesz, mondjuk a svájci frank 2013-ban vagy 2014-ben. Az mindenesetre elmondható: a következő belátható időszakban nem várható, hogy a forint a frankkal szemben erősödni tudna, az euróval szemben is többen inkább kisebb gyengülést valószínűsítenek.

Ha csak a következő egy évre marad nagyjából a mostani helyzet, az azt jelentené, hogy az első 12 hónapban felhalmozott adósság leküzdéséhez utána jóval 180 forint alatti frank, illetve 250 forint alatti euróárfolyamnak kéne jönnie - erre viszont lényegében nincs reális esély. Így ma azzal nem érdemes számolni, hogy a forinterősödésnek köszönhető a befagyasztás terhei megúszhatóak lennének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×