Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átvilágítják a Dél-Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-t, megszűnt az igazgatóság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tulajdonos megszüntette a Dél-Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. igazgatóságát, annak feladatait a vezérigazgató veszi át. Az intézkedéstől hatékonyabb döntéshozatalt és olcsóbb működét remélnek a cégnél, amelyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonosi jogok gyakorlója.

A társaságnál a cég élére júniusban kinevezett új vezérigazgató átvilágítást kezdeményezett. Szeptember végén, az átvilágítás várható befejezésekor döntenek arról a Dél-Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nél (DRV), hogy élnek-e, és ha igen mely estekben a munkajogi, a polgárjogi, vagy a büntető jogi eszközökkel - mondta Winkler Tamás.

Mint arról az MTI beszámolt, a Siófoki Rendőrkapitányság vádelőkészítő alosztálya egy magánszemély, és nem a cég feljelentése alapján indított nyomozást a DRV Zrt-t érintő ügyben. A rendőrség tájékoztatása szerint felmerült annak a gyanúja, hogy a szolgáltató közüzemi díjainak kiszabása során törvénytelenségek történtek, és az ezek révén befolyt összegeket jogszabály ellenesen költötték el.

A feljelentő ügyvéd szerint a cégnél korábban kifizetett vezetői prémiumok, jutalmak törvénysértőek, a távozó vezérigazgatónak az elmúlt évek során kifizetett két végkielégítése pedig felveti a csalás gyanúját.

Az ügyvéd egy 2008-as könyvszakértői jelentésre hivatkozva számolt be arról, hogy a cég menedzsmentjének 12 tagja összesen 265 millió forint bruttó jövedelemben részesült. A feljelentő álláspontja szerint ez összefügg azzal, hogy a DRV-nél "az árak megállapításáról szóló törvénybe ütközően törvénysértő a fogyasztókat károsító díjmegállapítás".

Winkler Tamás közölte: a pár napja kezdődött, és várhatóan szeptember végén záruló átvilágítása során, inkább alapos, mint gyors munkát szeretnének végezni. A vizsgálat nem csak arra a területre terjed ki, amelyről a magánszemély feljelentése szól - közölte a cégvezető.

Winkler Tamás hangsúlyozta, a DRV eltökélt abban, hogy ezt a korszakot lezárja és új fejezetet nyisson a cég életében, valódi szolgáltatóvá válva. A teljes körű jogi átvilágítás mellett ezt a célt szolgálja az is, hogy a DRV közgyűlése kedden megszüntette a társaság igazgatóságát, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. stratégiájával összhangban.

A döntés a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján törvényes, és azt jelenti, hogy az igazgatósági feladatokat a jövőben a vezérigazgató látja el - tette hozzá a vezérigazgató.

Kifejtette, az MNV ezzel a lépéssel a személyi felelősséget kívánja erősíteni a felügyelete alá tartozó cégeknél, hiszen az igazgatóságok működése a tapasztalatok szerint általában a döntéshozatalokat nehezítette, a felelősséget pedig elkente.

A DRV-nél ezzel az intézkedéssel - a korábbi öt tagú igazgatóság fenntartásának 2008-as adatait alapul véve - évente 18 millió forintot spórolhat a társaság.