Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ukrán exportstop nem emeli tovább a búza árát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ukrán exporttilalom esetleges bevezetése alig lehet hatással a gabona világpiaci árára, mert már elkezdődött a profitrealizálás a piacon - mondta az InfoRádiónak az Agrár Európa Tanácsadó üzletág-igazgatója. Fórián Zoltán hozzátette: az sem kizárt, hogy hamarosan Kazahsztán is bejelenti a korlátozást.

Nem várható, hogy tovább növekszik a búza világpiaci ára, ha Ukrajna mégis dönt a gabonaexport tilalmának bevezetéséről. Sokkal valószínűbb, hogy felgyorsul a profitrealizálás, aminek első jeleit már a múlt héten érzékelni lehetett - mondta az InfoRádiónak az Agrár Európa Tanácsadó üzletág-igazgatója.

Fórián Zoltán megjegyezte: mivel továbbra is meglehetősen stabil a búza ára, a készletek pedig hatalmasak, a néhány exportőr országnál vagy jelentkező probléma nem ingatja meg a világpiaci egyensúlyt. Most mindenképpen rövidebb távú emelkedési hullámra lehet számítani annál, ami 2007-ben és 2008-ban volt tapasztalható.

Az augusztus eleji világpiaci búzaár az egy hónappal korábbihoz képest közel 50 százalékkal volt magasabb, mostanáig pedig 4-10 százalékos visszarendeződés történt. Hogy a drágulás érezteti-e hatását az élelmiszer-termékpályán, attól függ, mikor kezdődik meg a nagyobb mértékű árcsökkenés - magyarázta a szakértő.

Azok az államok, amelyek az exportot leállító országoktól vásároltak volna, tudják fedezni a szükségleteiket, de csak a korábbinál sokkal magasabb áron. Ha azonban készleteik mérete lehetővé teszi, hogy néhány hétig kivárjanak, várhatóan nem kell ráfizetniük, hiszen rövid távú problémáról van szó - mondta Fórián Zoltán.

Az Agrár Európa Tanácsadó üzletág-igazgatója megjegyezte: Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán jelentős exportőrnek számít, ezért érdeke, hogy magasan maradjon a búza ára.

Hanganyag: Panulin Ildikó