Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A lakosság nagy része anyagi helyzete romlására számít

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Stabilizálódott a fogyasztói bizalom Magyarországon a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem legfrissebb közös felmérése szerint, a lakosság nagy része ezzel együtt anyagi helyzete további romlására számít.

Az adatok alapján a komplex fogyasztói bizalmi index 146,1 pont volt a tavalyi harmadik és negyedik negyedévben, csupán 3 tized százalékponttal alacsonyabb a harmadik negyedévi adatnál. Ez, összehasonlítva a márciusi 114,5 ponttal, az index stabilizálódását mutatja. Hasonlóan alakult a fogyasztói várakozások indexe, ami 180,4 pontról 176,1 pontra csökkent, de még így is viszonylag magas szinten áll.

A vásárlási hajlandóság index értéke az előző negyedévhez képest 4,3 ponttal 112,8 pontra nőtt. A GfK felmérése szerint 2009 decemberében az emberek többsége továbbra is a munkanélküliség növekedésére számít, a lakosság negyede a ráta stagnálását, tizede pedig a csökkenését várja.

A megkérdezettek átlagosan 7,9 százalékos inflációval számolnak a következő 12 hónapban. A reáljövedelem szinten tartására csak a válaszadók negyede számít; 55 százlékuk szerint az inflációnál kisebb mértékben emelkedik majd a fizetése. Ezzel együtt a megkérdezettek 63 százaléka válaszolta azt, hogy rosszabbul él, mint 1 évvel ezelőtt és helyzete a közeljövőben várhatóan tovább romlik.