eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány Ferenc Moszkvában tárgyalt

Együttműködési megállapodást írt alá az orosz és a magyar kormányfő a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszát megépítő vállalat alapításáról és a pusztaföldvári gáztároló fejlesztéséről. Gyurcsány Ferenc Moszkvában mindemellett hangsúlyozta, hogy a Nabucco gázvezeték továbbra is prioritás.

Az orosz eredetű Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítése és üzemeltetése lesz a feladata annak a fele-fele arányban orosz-magyar tulajdonú vegyesvállalatnak, aminek a megalapításáról együttműködési megállapodást írtak alá Moszkvában.

A magyar kormányfő a konzultáció után közölte, 2015. december 31-re már jöhet gáz Magyarországra a Déli Áramlatból, ami szerinte nem lesz vetélytársa az Európai Unió által preferált Nabuccónak, amit egyébként Gyurcsány Ferenc továbbra is prioritásnak tekint.

A miniszterelnök azt mondta, a két gázvezeték nem lesz egymás vetélytársa, minél több forrásból, és minél több úton jön gáz, annál jobb. Az orosz kormányfő ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a teljes gázvezeték mintegy 10 milliárd euróba kerül, amiből Magyarországnak 1-1,5 milliárdot kell kifizetnie. Vlagyimir Putyin szerint évente 10 milliárd köbméter orosz gáz érkezhet Európába a Déli Áramlaton.

A januári orosz-ukrán gázvita kapcsán az orosz politikus azt mondta, Európa gázellátásában csak tranzitprobléma van, ezen viszont nem változtat a Nabucco sem, ugyanis ugyanannyi országon megy majd át a közép-ázsiai eredetű gáz is. Ráadásul szerinte a Nabucco forrásgáza bizonytalan, a térségi államoktól ugyanis Oroszország vesz gázt, méghozzá európai áron, így Vlagyimir Putyin szerint a közép-ázsiai országok nem fogják azt eladni Európának.

A kormányközi konzultáción megállapodtak a pusztaföldvári gáztároló fejlesztéséről is. A beruházás után a tárolóból fedezni lehet majd Magyarország félévi gázfogyasztását. Az orosz fél adja a működtetéshez szükséges úgynevezett párnagázt, a tárolót azonban a Magyarországon kitermelt földgázzal töltik majd fel.

A fejlesztés 100-200 milliárd dollárba kerül. A kormányközi konzultáción szóba került a Malév finanszírozása is. A légitársaság kisebbségi tulajdonrésze állítólag az orosz Vnyesekonombankhoz kerül, a finanszírozás rendezését jelentő 90%-os alaptőke-csökkentésről viszont addig nem dönthetnek, amíg a tranzakció le nem zárul.

Vlagyimir Putyin ezzel kapcsolatban azt mondta, az orosz döntés megszületett, de a részleteket még Veres János pénzügyminiszter és Viktor Zubkov kormányfő-helyettes szerdán rendezi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×