eur:
389.65
usd:
364.04
bux:
68210.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Korrupciós botrány: fokozott belső ellenőrzésre számíthatnak az APEH-dolgozók

Pszichológiai vizsgálat, fokozott belső ellenőrzés - ilyen eszközökkel akarja megakadályozni az adóhatóság a korrupciót a szervezeten belül - mondta az APEH elnöke. Szikora János egy adóhivatali osztályvezető korrupciós ügyének kipattanása után beszélt erről.

Az elmúlt két évben 573 vagyonosodási vizsgálatot végzett az az APEH-osztály, amelynek vezetőjéről kiderült: kétmillió forint kenőpénzt kért egy vagyonosodási vizsgálat kedvező lefolytatásáért.

Az adóhatóság vezetője az InfoRádiónak hangsúlyozta: az olyan esetekben, amikor az adóhatóság tévesen nem állapított meg jogkövetkezményt, a szuperrevíziós ellenőrzés keretében visszamenőleg ezt megteheti.

Szikora János elmondta: az 573-ból csak a gyanús eseteket vizsgálják újra, az adózóknak nincs tennivalójuk. Úgy véli: több olyan eset is lehet, ahol felmerül a korrupció, és elképzelhető, hogy nemcsak az osztályvezető volt egy egyedüli elkövető.

2007-ben a vagyonosodási vizsgálatok kezdetekor már számított arra az adóhatóság, hogy ezeknél az ellenőrzéseknél fokozottabban jelentkezhet a korrupció - mondta az APEH elnöke, megjegyezve: éppen ezért megerősítették a felülellenőrzési osztály létszámát, és növelték a szuperrevíziók számát is.

A szuperrevízió egy olyan ellenőrzés, amely az adóhivatali ellenőrök munkáját ítéli meg: szakmai hiányosságokat vagy egyéb jogsértésre utaló jeleket tár fel. Eredménye az adózóra is kihathat: annak alapján akár újabb vagyonosodási vizsgálatot is elrendelhetnek.

Jobban figyelnek az APEH-dolgozókra

Az APEH elnöke azt mondta: az utóbbi két évben gyakoribbak lettek ezek a vizsgálatok. Szikora János szerint az a cél, hogy vizsgálják felül, az adóhatóság munkatársai mennyire jártak el gondosan, mennyire voltak körültekintőek.

Az APEH biztonsági osztálya rendszeresen ellenőrzi azokat a dolgozókat, akik túl gyakran nem állapítanak meg adóhátralékot az ilyen ügyekben. Szikora János kijelentette: arányában nem nő az adóhivatali dolgozók elleni közérdekű bejelentések száma, és korrupciógyanús esetet is tavaly mindössze öt esetben tárak fel.

Az adóhivatal elnöke hozzátette: a korrupció további megakadályozása érdekében központosítják az ellenőrzésre kijelölést, és revizorpárok helyett csoportok végzik majd az ellenőrzést. Ezen kívül a vezető beosztású személyeknek, illetve az érdemi ügyintézőknek 2008-tól kötelező vagyonnyilatkozatot tenniük.

Szikora János elmondta: vezetői tréninget és továbbképzést szerveznek az osztályvezetőknek - először a korrupciós ügyben érintett Közép-Magyarországi Igazgatóságnál. A jövőben minden leendő adóhivatali dolgozónak pszichikai alkalmassági vizsgálaton is át kell esni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×