eur:
389.53
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Renkívüli kölcsön ad haladékot az Alitaliának

Rendkívüli kölcsönt kap az évek óta gondokkal küzdő, és egy időben a Malév partnereként működő olasz nemzeti légitársaság, az Alitalia. Silvio Berlusconi, Olaszország leendő miniszterelnöke szerint a segély megmentheti a céget. Az Európai Bizottság azt ígérte, gyorsan dönt a hitelről.

Berlusconi szerint magánbefektetők és bankok hozzák létre azt az alapot, amellyel a nemzeti légitársaságot kisegítik a bajból. Azt azonban nem árulta el, hogy melyek ezek a cégek.

A tönk szélén álló Alitaliának 300 millió euró sürgős segélyre volt szüksége a héten. A pénz arra elég, hogy a cég még néhány hónapig talpon maradjon. Közben, a Berlusconi által meg nem nevezett befektetők átvilágítják a céget, és egy hónap múlva átveszik az irányítását. "Ez fájdalmas elbocsátásokkal fog járni" - figyelmeztetett a konzervatív politikus.

A vállalat fölött akkor fordult ismét borúsra az ég, amikor a KLM - Air France feladta korábbi tervét az Alitalia felvásárlására. A vállalat szakszervezeti tag dolgozói ugyanis határozottan ellenezték az elképzelést.

Most viszont előfordulhat, hogy a cégnek csődöt kell jelentenie. Ezek után jelentette be Romano Prodi távozó miniszterelnök, hogy 300 millióval kisegítik az Alitaliát.

Ki a bűnbak?

A milliárdos médiacézár Berlusconi majdhogynem választási kampánykérdést csinált abból, hogy többször megígérte a cég megmentését. Prodi szerint "a kampány folyamán történt túlzott beavatkozás" torpedózta meg a KLM-Air France ügyletet. Berlusconi azonban a szakszervezetet tette meg bűnbaknak.

A dolgozók attól tartottak, hogy az új tulajdonosok jelentősen karcsúsítják a céget, útvonalakat szüntetnek meg, és így alkalmazottakat bocsátanak el.

Közben az orosz Aeroflot is ismételten jelezte érdeklődését, és szeretné felújítani a tárgyalásokat az olaszokkal. Az ügyben az orosz sajtó szerint a Berlusconival szívélyes viszonyt ápoló Vlagyimir Putyin távozó elnök lépett fel. A két politikus a múlt héten találkozott Berlusconi szardíniai villájában.

Az Aeroflot tavaly novemberben még visszalépett az Alitalia-tendertől, mert információ hiányra és elégtelen feltételekre panaszkodott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×