eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Soros: Teljesen új korszak következik

Soros György szerint az amerikai gazdaság problémái miatt a dollár egyre inkább elveszíti az eddigi kivételezett szerepét a világ tartalékvalutái között. Az üzletember úgy véli, hogy a mostani amerikai krízis egy hatvan éves időszak lezárását jelenti.

A magyar származású amerikai befektető a davosi világgazdasági fórumon kifejtette: az amerikai másodlagos jelzálogpiac válsága miatt - amely átterjedt az egész amerikai pénzügyi szektorra - a világ egyre kevésbé hajlik arra, hogy a korábbi hat évtizedhez hasonlóan dollárban tartsa a megtakarítását, egyre nő az ellenszenv a zöldhasúval szemben.

Soros György - akia hét elején arra figyelmeztetett, hogy a második világháború óta a mostani lesz a legnagyobb világgazdasági válság a világon - kiemelte: a krízis egyben világgazdasági átrendeződéshez vezet, India és Kína a korábbinál nagyobb szerephez jut.

Az üzletember megismételte, hogy nagyon nehéz lesz elkerülni az amerikai recessziót, és úgyanígy vélekedett a brit gazdaság kilátásairól is. Ezzel nyilván nem emelte népszerűségét az Egyesült Királyságban, ahol azóta övezi erős ellenszenv, hogy 1992-ben a font gyengülésére spekulált, ami be is következett, mintegy 1 milliárd dolláros hasznot hozva Soros Györgynek - a mainál lényegesen erősebb dollár mellett.

A befektető előrejelzéseit különös figyelemmel követik ezen a héten, amikor - legalábbis hétfőtől szerdáig - jelentősen estek a világ tőzsdéi, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED jelentős, 75 bázispontos kamatvágásra kényszerült, és sokan tartanak egy, az egész világra kiterjedő gazdasági válságtól.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×