eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Erdei: Elképzelhetetlen a Postabank-botrány megismétlődése

A kilencvenes évek elején egészen más volt a pénzügyi helyzet, ezt is figyelembe kell venni, ha valaki a Postabank ügyéről akar ítéletet mondani - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség elnöke. Erdei Tamás, az MKB elnök-vezérigazgatója szerint globális hitelválságba torkollhat az amerikai hitelválság. Hozzátette: manapság az állampapírokon kívül semmilyen áron nem lehet értékesíteni az értékpapírokat.

Az 1990-es évek elején egészen más volt a pénzügyi helyzet, ezt is figyelembe kell venni, ha valaki a Postabank-ügyről akar ítéletet mondani - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség elnöke annak kapcsán, hogy csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla első fokon a Postabank-ügyben hanyag kezelés vétsége miatt pénzbüntetésre ítélte a per hét vádlottja közül négyet, köztük Princz Gábort, a pénzintézet egykori elnök-vezérigazgatóját.

Erdei Tamás kiemelte: a mai pénzügyi rendszerben elképzelhetetlen lenne ilyen bankpánik kialakulása és ekkora veszteségek elkönyvelése.

Az MKB elnök-vezérigazgatója szerint a bíróságnak kell eldöntenie, hogy a közvetlen vagy a közvetett felelősség felvethető-e a Postabank korábbi menedzsmentjével szemben.

Bizalmi válság

Komoly globális hitelválságba torkollhat az amerikai hitelválság - vélekedett a Magyar Bankszövetség elnöke.

Az MKB elnök-vezérigazgatója közölte: március-április környékén lehet majd látni, hogy mi történt a piacon, és mekkorák a veszteségek, ugyanis akkor zárulnak az előző pénzügyi év jelentései.

Komoly veszteségek keletkeztek, de nem lehet pontosan látni, hol gyülemlettek össze ezek a befektetések, mert a pénzügyi iparág szétterítette ezeket az Egyesült Államokban és Európában, így bizalmi válság alakult ki - fejtette ki Erdei Tamás.

A bankok sem mernek egymással normális pénzügyi szerződéseket kötni, mert nem tudják, hogy a másik bank eleget tud-e tenni a fizetési kötelezettségének - tette hozzá.

Az MKB elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a bizalmatlanság hitelválsághoz vezetett, a bankok nem akarnak kölcsönözni egymásnak, a pénzpiacok nem igazán működnek, továbbá az állampapírokon kívül az értékpapírokat nem lehet értékesíteni - tette hozzá.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×