Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem éri meg packázni az APEH-hel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az adóhatóság kiemelt feladatai közé tartozik idén a minimumadó ellenőrzése azok körében, akik nem fizetik meg azt - mondta az InfoRádiónak az APEH elnökhelyettese. Varga Lászlóné hozzátette: a kiválasztásról az érintettek levelet kapnak az adóhivataltól, ám az ellenőrzés megkezdéséig mindenki élhet az önellenőrzés, azaz az utólagos fizetés lehetőségével. A szakértő arról is beszélt, hogy január eljesétől elsejétől jelentősen emelkednek az adóhivatal által kiszabható büntetési tételek.

A minimumadó megfizetése az egyéni vállalkozókra és a társas vállalkozásokra nézve is kötelező - mondta az InfoRádiónak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese.

Varga Lászlóné közölte: a vállalkozás azt is választhatja, hogy nem fizeti meg a minimumadót, hanem kitölt egy adatlapot, amely alapján, az adóbevallását figyelembe véve az adóhivatal kockázatelemzést végez. Ennek során az APEH vizsgálatra választhatja ki az adózót.

Az adóhatóság elnökhelyettese hozzáfűzte: a beadás időpontjához képest egy hónapon belül derül ki, hogy ki számíthat ellenőrzésre, amit egy éven belül megkezd az APEH.

Az ellenőrzés nem feltétlenül helyszíni vizsgálat, lehet az az adóhivatalnál meglévő adatok elemzése is - mondta Varga Lászlóné.

Az adózó az ellenőrzésről szóló értesítő levél kézhez vétele után is dönthet úgy, hogy mégis megfizeti a minimumadót, jogosult tehát önrevíziót végezni - tette hozzá az APEH elnökhelyettese.

Komolyabb összegek

Jelentősen emelkedtek az adóhivatal által kiszabható büntetési tételek január elsejétől - tájékoztatott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese.

Varga Lászlóné közölte: a magánszemélyekre kiszabható büntetés 100 ezer forintról 200 ezerre emelkedett, míg a vállalkozások a korábbi 200 ezer forint helyett maximum 500 ezer forintra büntethetők.

Kiemelt mulasztások - például nyugtaadás elmulasztása, be nem jelentett munkaerő foglalkoztatása - esetén 1 millió forintos büntetést is kiszabhat az adóhatóság - tette hozzá az APEH elnökhelyettese.

A törvény januártól lehetőséget ad arra, hogy a munkáltató mellett annak alkalmazottját is büntesse, amennyiben az szándékosan nem ad nyugtát - magyarázta Varga Lászlóné.

Az adóhivatal elnökhelyettese hozzáfűzte: a jogszabály idén nagyobb mérlegelési lehetőséget ad az APEH-nak az ilyen esetekben.

A méltányosság elve, illetve a szándékosság ténye nagy mértékben befolyásolja a bírság mértékét - közölte Varga Lászlóné.