eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Aláírták a MÁV Cargo privatizációját

Aláírták a MÁV Cargo privatizációs szerződését a vasúttársaság és a Rail Cargo Austria képviselői. Veres János pénzügyminiszter az aláírást követően azt mondta, hogy Ausztria befektetői pozíciója erősödött ezzel a tranzakcióval.

Magyarország legnagyobb privatizációja volt 2007-ben a MÁV áruszállítási vállalatának eladása - mondta a közlekedési vállalat vezérigazgatója a szerződés aláírását követően. Heinczinger István hozzátette: a MÁV elsősorban a szolgáltatás minőségének javítására költi a kapott több mint 100 milliárd forintot.

A vezérigazgató elmondta azt is: a két cég között megmarad a partneri viszony, amelyet kereskedelmi szerződések szabályoznak majd.

Veres János pénzügyminiszter azt mondta: a MÁV Cargo privatizációs tranzakciója megerősíti Ausztria magyarországi befektetői pozícióját.

Utalt arra, hogy Ausztria Németország és Hollandia után a harmadik legnagyobb befektető Magyarországon. A pénzügyminiszter szerint a MÁV Cargo értékesítésekor szakmai döntés született.

A MÁV Zrt. 2007. május 29-én hirdetett nyilvános, kétfordulós pályázatot a MÁV Cargo privatizációjára, amelyet a Rail Cargo Ausztria AG és a GYSEV Zrt. konzorciuma nyert meg 102,5 milliárd forintos vételi ajánlatával. A MÁV Cargo Zrt. 2006. januárban jött létre a MÁV árufuvarozási részlegéből mintegy 30 milliárd forint jegyzett tőkével.

A cég az első évében, 2006-ban 93 milliárd forint árbevétel ért el, ami már 7,7 százalékkal meghaladta az egykori részleg bevételét.

A társaság 2006-ban 9,3 milliárd árutonna-kilométert teljesített. A MÁV Cargo és a Rail Cargo Ausztria együtt 32 ezer tehervagonnal rendelkezik, a tervek szerint 2011-re 5 ezer új tehervagonjuk lesz.

Tájékoztatásuk szerint a Rail Cargo Austria AG, illetve a MÁV Cargo Zrt. együttesét a német, illetve a francia vasutak után a harmadik legnagyobbként tartják számon Európában.

A 100 milliárd forintot fejlesztésre költik

A szolgáltatás színvonalának emelésére költik a befolyt több mint 100 milliárdot forintot a MÁV-nál - mondta a vezérigazgató a MÁV Cargo privatizációs szerződését követően.

 

Heinczinger István hozzátette: a tőkevesztés elkerülése érdekében a közlekedési vállalat nagyjából 30 milliárd forintot a járműpark fejlesztésére költ, a fennmaradó összeget pedig 10-15 kisebb beruházásra fordítja, amelynek hatását másfél éven belül érzékelni fogják az utasok.

 

Elmondta azt is, hogy a nyertes pályázónak 50 milliárd forintot kell beruháznia a MÁV Cargóba, és vállalnia kellett azt is, hogy két évig nem küld el munkavállalót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×