Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bevonják az 1 és 2 forintosokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank 2008. március 1-jén bevonja a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintos érméket - közölte a jegybank. A kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, csak a számla végösszegét kell kerekíteniük. A bankkártyás fizetéseket, elektronikus pénzmozgást a kerekítés nem érinti.

A jegybank közlemény szerint márciusig mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy a nála lévő érméket vásárlásai során felhasználja, vagy jótékony célra elajándékozza. A kereskedők címletenként 50 darabot kötelesek elfogadni egy-egy érméből fizetésül, míg a posta és a kereskedelmi bankok 100 darabot címletenként.

Mivel márciustól már nem lehet 1 és 2 forintossal fizetni, a kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, de a számla végösszegét kerekíteniük kell.

Az egyes vásárolt tételek tehát nem, a végösszeg azonban készpénzes vásárláskor mindenképpen 0-ra vagy 5-re végződik majd a kerekítés után.

A kerekítési kötelezettség a bankkártyás fizetéseket és elektronikus pénzmozgást - átutalásokat - nem érinti, hiszen az 1 forint mint elszámolási egység a jövőben is megmarad.

A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank egyik fontos feladata, hogy a lakosságot és a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címlet-összetételű készpénzzel lássa el.

Az elemzések azt mutatják, hogy az 1 és 2 forintos aprópénzeket az emberek hosszabb idő óta egyre kevésbé használják, mivel önmagukban nem rendelkeznek számottevő vásárlóértékkel.

A gyártott érmék nagy része elkallódik, elvész, így aktívan nem vesz részt a készpénzforgalomban. Ezen túlmenően a fémek világpiaci ára az utóbbi években magas szintre emelkedett, ezért az érmék gyártatása jelentős többlet ráfordítást okoz a közpénzből gazdálkodó MNB, é így az egész ország számára.

Szintén márciustól a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben, valamint a posta fiókjaiban legalább fél évig lehet beváltani az 1 és 2 forintosokat, az MNB-ben pedig egészen 2013. március 1-jén.

A Magyar Posta szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a Magyar Nemzeti Banktól még nem kaptak hivatalos tájékoztatást az érmék pénzbevonásával kapcsolatos intézkedésekről, de a folyamatot törvény szabályozza.

Tomecskó Tamás kiemelte, hogy a jogszabály világosan rendelkezik, az érméket a bankoknak, illetve a postának 100 darabig díjmentesen kell beváltania, 100 darab fölött pedig kezelési költséget kér el mind a bank, mind a posta a beváltáskor az ügyféltől. A Magyar Posta esetében elmondható, hogy 100 darab fölött érménként 1 forint 90 fillért kérünk el a váltáskor - tette hozzá.

Hanganyag: Koncz Anita