eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Bevonják az 1 és 2 forintosokat

A Magyar Nemzeti Bank 2008. március 1-jén bevonja a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintos érméket - közölte a jegybank. A kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, csak a számla végösszegét kell kerekíteniük. A bankkártyás fizetéseket, elektronikus pénzmozgást a kerekítés nem érinti.

A jegybank közlemény szerint márciusig mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy a nála lévő érméket vásárlásai során felhasználja, vagy jótékony célra elajándékozza. A kereskedők címletenként 50 darabot kötelesek elfogadni egy-egy érméből fizetésül, míg a posta és a kereskedelmi bankok 100 darabot címletenként.

Mivel márciustól már nem lehet 1 és 2 forintossal fizetni, a kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, de a számla végösszegét kerekíteniük kell.

Az egyes vásárolt tételek tehát nem, a végösszeg azonban készpénzes vásárláskor mindenképpen 0-ra vagy 5-re végződik majd a kerekítés után.

A kerekítési kötelezettség a bankkártyás fizetéseket és elektronikus pénzmozgást - átutalásokat - nem érinti, hiszen az 1 forint mint elszámolási egység a jövőben is megmarad.

A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank egyik fontos feladata, hogy a lakosságot és a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címlet-összetételű készpénzzel lássa el.

Az elemzések azt mutatják, hogy az 1 és 2 forintos aprópénzeket az emberek hosszabb idő óta egyre kevésbé használják, mivel önmagukban nem rendelkeznek számottevő vásárlóértékkel.

A gyártott érmék nagy része elkallódik, elvész, így aktívan nem vesz részt a készpénzforgalomban. Ezen túlmenően a fémek világpiaci ára az utóbbi években magas szintre emelkedett, ezért az érmék gyártatása jelentős többlet ráfordítást okoz a közpénzből gazdálkodó MNB, é így az egész ország számára.

Szintén márciustól a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben, valamint a posta fiókjaiban legalább fél évig lehet beváltani az 1 és 2 forintosokat, az MNB-ben pedig egészen 2013. március 1-jén.

A Magyar Posta szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a Magyar Nemzeti Banktól még nem kaptak hivatalos tájékoztatást az érmék pénzbevonásával kapcsolatos intézkedésekről, de a folyamatot törvény szabályozza.

Tomecskó Tamás kiemelte, hogy a jogszabály világosan rendelkezik, az érméket a bankoknak, illetve a postának 100 darabig díjmentesen kell beváltania, 100 darab fölött pedig kezelési költséget kér el mind a bank, mind a posta a beváltáskor az ügyféltől. A Magyar Posta esetében elmondható, hogy 100 darab fölött érménként 1 forint 90 fillért kérünk el a váltáskor - tette hozzá.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×