eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kialakulóban az európai "energetikai NATO"?

Szándéknyilatkozatot írt alá stratégiai szövetség létesítéséről a CEZ és a MOL - adta hírül közleményben a magyar olajtársaság. A két cég közösen fog építeni és működtetni erőmuveket.

A CEZ várhatóan megvesz 10 százaléknyi MOL-pakettet. Sarkadi-Szabó Kornél, a Cashline elemzője az InfoRádióban elmondta: ezzel lehetősége lenne a MOL-nak további sajátrészvény-vásárlásra, így hatékonyabban védekezhet az OMV felvásárlása ellen.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az erőműveket milyen feltétellel, milyen megtérüléssel építené a két cégcsoport, a MOL mindössze annyit árult el, hogy azok az olajipari társaság finomítóinak melléktermékét hasznosítaná. Lapinformációk szerint az erőművek 800 megawatt áramot termelnének, amely nagyjából a Pakson termelt mennyiség felének felel meg.

A két vállalat megállapodását két hónap múlva hozzák nyilvánosságra.

Kormányközi egyeztetés volt?

Egy cseh napilap szerint május óta tárgyal a magyar és a cseh kormány a Cseh Energetikai Művek és a MOL stratégiai együttműködéséről. A szövetség célja, hogy megvédjék a közép-európai energetikai piacot a nagyobb játékosok, elsősorban a Gazprom behatolásától.

A Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap mindkét országbeli kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta: a politikai egyeztetésen a két energetikai csoport vezetőin kívül az országok kormányainak vezetői vettek részt.

"A megállapodás a kisebb közép-európai országok szélesebb stratégiájának része, hogy bebiztosítsák energetikai piacukat" - mondta a lapnak az egyik, magát megnevezni nem kívánó forrás.

A magyar forrás megerősítette a hírt

A magyar kormány igyekszik megvédeni a MOL-t az elől, hogy a céget "barátságtalanul" átvegye az osztrák OMV, amely szorosan együttműködik az orosz Gazprommal - jegyzi meg a cseh újság.

Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter a lap kérdésre cáfolta, hogy a cseh kormány részt venne a CEZ és a MOL között folyó tárgyalásokon. Egy magas rangú magyar kormányzati forrás viszont ezt a tényt megerősítette.

A lengyeleket is érdekelné az együttműködés

A regionális energetikai együttműködés iránt a lengyel PKN Orlen petrolkémiai csoport is érdeklődik. "A MOL és az OMV közti vitába közvetlenül nem szálltunk be. A helyzetet azonban nagy érdeklődéssel figyeljük" - nyilatkozta a lapnak Piotr Orlowski, a PKN Orlen főnöke. Kijelentette, hogy a kulcspozícióban lévő közép-európai energetikai cégek esetleges szoros együttműködését támogatja.

A jobboldali lengyel kormány már korábban beszélt arról, hogy az orosz politikára való reagálásként szükség lenne egy európai "energetikai NATO" létrehozására.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×