eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Össze kéne fogni, de buták vagyunk hozzá"

Mi közép-európaiak akkor járnánk a helyes úton, ha megteremtenék a saját Skandináviánkat, de ehhez buták vagyunk - nyilatkozta a Portfoliónak az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Andreas Treichl az OTP-val való fúziót logikusnak, de lehetetlennek tartja.

A régió egyik legbefolyásosabb bankára elmondta: nem bánja, hogy eddig nem jelentek meg az orosz és a közép-ázsiai piacon, mert igaz ugyan, hogy ezek különösen érdekesek, de az Erste Bank erőssége abban áll, hogy meghatározott dolgokra és területre koncentrál, és logikusan fejlődik. Céljuk, hogy 20 százalékos piaci részesedést érjenek el a 120 milliós közép-kelet-európai régióban.

Andreas Treichl hangsúlyozta: az új uniós tagállamok és a csatlakozásra esélyes országok számára akarnak bankot létrehozni, Oroszország azonban soha nem lesz az EU tagja.

"Ha egyszer úgy látjuk, hogy szükség van új stratégiára, akkor lesz is, azonban ez akár lehet India is" - tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató az Erste szempontjából kulcsfontosságúnak tartja a romániai BCR bank megvételét. Andreas Treichl szerint mostanra a piac is kezdi elhinni, hogy képesek menedzselni Romániát, és hozni tudják a tervezett profitrátát. Idén teljesítik a kitűzött célokat, 2009-re pedig 700 millió eurós nettó eredményt terveznek.

A bankvezér kijelentette: a következő években minimum 20 százalékos nettó profitnövekedést kínálnak a részvényeseknek - 2007-ben 25 százalék a cél -, mindezt nagyon alacsony kockázat mellett, uniós környezetben, miközben "hihetetlenül jó" a lakossági és vállalati tevékenység aránya.

További terveikről Andreas Treichl elmondta: alapvetően organikusan tudnak növekedni, talán pár kisebb bankot vásárolhatnak fel; Horvátországban a nemzeti bank akadályozza a további terjeszkedésüket.

Az Erste első embere közölte: van esély arra, hogy új ország jelenjen meg a bank térképén, de csak 2008 után, amikor szóba jöhet Moldávia, Törökország, Oroszország, Pakisztán vagy India is.Az Erste, a Raiffeisen vagy az OTP esetleges felvásárlását firtató kérdésre Andreas Treichl azt válaszolta: nem akarják, hogy valaki felvásárolja őket, mert ezzel elvesznének a speciális értékeik.

"A Raiffeisen International 70 százalékban anyacége tulajdonában van, az OTP meg egy más történet. Az OTP és az Erste egyesülésének sok üzleti értelme lenne, de soha nem fog megtörténni. Egyszerűen azért mert ők magyarok, mi meg osztrákok vagyunk. Megítélésem szerint az egyesülés lehetetlen" - fogalmazott a bankár.

Az elnök-vezérigazgató legjobb döntésének azt tartja, hogy ragaszkodott a stratégiájához, amelyet következetesen végre is hajtott, a legrosszabbnak pedig azt, hogy a bank nem tudott megjelenni Bulgáriában. (Az Erste indult a DSK-ért 2003-ban, de alulmaradt az OTP-vel szemben.)

Andreas Treichl bizakodó az Erste Bank Hungary teljesítményével kapcsolatban, mert nagyobb a hitelnövekedés a vártnál, és a gazdaság lassulása sem érinti annyira negatívan őket, mint amivel korábban kalkuláltak.

"Sajnos nincs semmi eladó, mivel az ország széles körökben nem nagyon elismert, így ez lenne a tökéletes időzítés a vásárlásra" - tette hozzá.

Szóba sem jöhet Skandinávia?

A esetleges OMV-MOL egyesülésről az elnök-vezérigazgató kifejtette: kár, hogy nem lehet megcsinálni, mivel sok értelme volna, a két cég logikusan összeilleszthető lenne, és közösen nagyobb eséllyel állhatnának ellen egy esetleges felvásárlásnak.

"Ez tisztán érzelmi kérdés, nem üzletről és realitásról szól" - összegezte véleményét Andreas Treichl.

Az üzletember szerint a közép-európai kis országok vesztenek, ha egyedül maradnak, egyetlen esélyük az lenne, ha megteremtenék a saját Skandináviájukat, de ez nem fog menni, mert "buták vagyunk".

A skandinávok sem azért dolgoznak együtt, mert annyira szeretik egymást. A svédek lenézik a norvégokat, a finnek nem szeretik a svédeket, mégis együtt fantasztikus társaságokat alkottak - jegyezte meg az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×