eur:
386.96
usd:
355.87
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Megint eladják a Budapest Airportot

Az ÁPV Zrt. igazgatósága jóváhagyta a Budapest Airport Zrt. részvényeinek tervezett eladását. A 2005-ben megkötött privatizációs szerződés rögzítette, hogy a BA részvényeinek továbbértékesítéshez a magyar állam hozzájárulása szükséges, és az új tulajdonosnak az eredeti szerződésben foglalt kötelezettségeket teljesítenie kell.

Alig másfél évvel a privatizációt követően, tulajdonost vált a Budapest Airport. A 2005-ben kiírt pályázat nyertese, a BAA által vállalt szerződéses feltételeket és kötelezettségeket teljes mértékben átvállalja a HOCHTIEF AirPort vezetette befektetői konzorcium, így az ÁPV Zrt. hozzájárult a Budapest Airport Zrt. részvények adásvételéhez.

A korábbi privatizációs pályázaton győztes BAA anyavállalata, 2006. nyarán nyilvános felvásárlás révén a spanyol Ferrovial csoport többségi irányítása alá került.

A Ferrovial csoport üzleti stratégiája különbözött elődjétől, és a BAA összes Nagy-Britannián kívüli repülőtér érdekeltségeit értékesítésíteni kívánta, éppen ezért megkezdték a tárgyalásaikat a Budapest Airport Zrt. részvényeinek továbbértékesítéséről a HOCHTIEF által vezetett konzorciummal, majd 2006. novemberétől az ÁPV-vel.

Az Állami Privatizációs Ügynökség áldását adta az ügyletre, annál is inkább, mert mint arra a közleményükben is kitérnek, a HOCHTIEF már a Budapest Airport privatizációs pályázati eljárása során is teljesítette az összes alkalmassági feltételt, hiszen a pályázati eljárás második helyezettje volt.

A Hochtief 406 milliárd forintos ajánlatánál jóval többet 465 milliárd forintot kínált a BAA. A vételárnak köszönhetően, a magyar privatizáció történetében ez volt a legnagyobb értékű egyszeri tranzakció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×