eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Elutasították a szigorított adóellenőrzést

Benyújtotta a parlamentnek a kormány azokat a törvényjavaslatokat, amelyek célja az adófizetők körének szélesítése. Az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkáltatók és a munkavállalók egyaránt elutasították az elképzelést.

A benyújtott tervezetek értelmében a nem nyereséges cégek és egyéni vállalkozók választhatnak, hogy az adott évre megszabott minimum jövedelem után fizetik meg az adót, vagy pedig kitöltenek egy bevallásnak minősülő nyomtatványt.

Az adatok alapján az adóhatóság választja ki, hogy mely vállalkozásokat kívánja ellenőrizni.

Veres János pénzügyminiszter korábban az InfoRádióban azt mondta: céljuk az, hogy minél több cégnek legyen egy minimálisan elvárható, árbevétel-arányos nyereségadó alapja.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: pártja továbbra is elfogadhatatlannak tartja a terhek növelését.

Sérti a vállalkozás szabadságát?

A munkáltatói oldal elutasította az elvárt adó helyetti szigorított adóellenőrzésre vonatkozó kormányzati terveket az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén.

A Vállalkozók és Munkáltatók Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc az InfoRádióban elmondta: egyetértenek azzal, hogy minél többen fizessenek adót, azonban a mostani megoldással növekedne a cégek adminisztrációs munkája, illetve az adóhatóság beavatkozhatna önálló vállalati döntésekbe. Ez ellentétes a vállalkozás szabadságával - tette hozzá.

A munkavállalói oldal szóvivője közölte: ahogy a konvergenciaprogramot, úgy az újabb terveket sem támogatják.

Borsik János hangsúlyozta: attól tart, hogy az elvárt adóból tervezett bevétel elmaradása miatt sérül a közszférával kötött bérmegállapodás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×