eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin

A Fiaté marad a Ferrari

Úgy tűnik, kilábalt a négyéves hullámvölgyből az olasz Fiat autógyár. Elemzők szerint a siker titka a szigorú költségcsökkentés és a tavaly megindult modelloffenzíva.

A Fiat csoport, amelynek tavaly 7,5 százalékos részesedése volt az európai autópiacon, azon kevés kontinentális márka közé tartozik, amely a tavaly negyedik negyedévben növelni tudta eladásait, az idei első negyedévben pedig az egyetlen európai gyártó volt, aki a szűkülő piacon is növekedni tudott.

Az olasz cég 2001 és 2004 között összesen 8,5 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, és a 2002-es mélypont idején el kellett adnia Ferrari-részesedése 35 százalékát a szintén olasz Mediobanca-nak, azzal az opcióval, hogy az akkori eladási áron legkésőbb idén nyáron visszavásárolhatja.

Grande Punto - Grande Siker

Elsősorban a Grande Punto tavalyi és idei sikerének tudható be, hogy 2005 utolsó negyedévében már pozitív volt a cég mérlege - igaz, csak 21 millió euróval, de a trend az idei első negyedévben is folytatódott. Luca de Meo, a Fiat márkafőnöke a Die Welt német lapnak adott interjúban cáfolta azokat a piaci pletykákat, hogy a Ferrari-részesedés eladását vagy tőzsdére vitelét terveznék.

Sőt, mondta, már meg is is kezdődtek a tárgyalások a Mediobanca-val a részesedés visszavásárlásáról. A Ferrari-hívek tehát megnyugodhatnak, a sportautó gyártása - és a Forma 1-es istálló is - marad a Fiatnál.

Tíz milliárd euró három év alatt

A jól indult Grande Punto - amelyből eddig 119.000 drabaot adtak el - mellett a Fiat nemrég dobta piacra a Panda Cross összkerék-meghajtású modelljét, és jövőre egy új autóval szállnak versenybe a személyautók úgynevezett C- szegmensében, közismertebben a Golf-osztályban.

De állítólag jövöre jön az új Cinquecento is, és a következő három évben a Fiat 10 milliárd eurót fog beruházni az autógyártásba.

Talán kevésbé ismert, hogy a Fiat konszern árbevételének egyötöde mezőgazdasági és építőipari gépekből származik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×