eur:
392.91
usd:
363.65
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér

Az "éhes farkas" árnyékában

Az energiaellátás a fő téma az Európai Unió és Oroszország mai csúcstalálkozóján, a fekete-tengeri Szocsiban.

Úgy tűnik, hogy az igazán lényegi döntéseket nem ma, hanem majd a G8-as csoport oroszországi tanácskozásán hozzák meg.

Az unió számára fontos, hogy Moszkva garantálja a gázszállítás biztonságát, míg Oroszországnak stabil felvevőpiacra van szüksége.

Az utóbbi hetekben azonban a hidegháborús retorikára emlékeztető nyilatkozatok árnyékoltákták be Moszkva és a Nyugat viszonyát.

Az utóbbi hetekben az amerikai alelnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy zsarolja szomszédait a gázszállításokkal, Putyin pedig "éhes farkasnak" nevezte Washingtont.

A valóság azonban az, hogy a felek egymásra vannak utalva. Európa gázfogyasztásának egynegyedét fedezi orosz forrásokból, Moszkvának pedig stabil piacokra van szüksége.

Európai diplomaták szerint Moszkva blöfföl, amikor arról beszél, hogy az energiára éhes ázsiai országoknak is el tudja adni a fölgázt és a kőolajat, ha akadályozzák az orosz energiacégek európai befektetéseit.

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint Oroszország ugyanakkor képtelen lesz kielégíteni a nyugati fogyasztási igényeket, ha nem költ többet az energiaszektor infrastruktúrájára.

Claude Mandil, az ipari országok energiaügyi feleügyeleti szervének vezetője azt mondta, hogy a Gazprom nem fektet be elég pénzt a kitermelésbe és a szállításba.

Mandillal együtt az európai uniós vezetők is arra próbálják rávenni Moszkvát, hogy számolja fel a Gazprom monopólium státuszát, vezessen be legalább korlátozott formában versenyt, és engedje, hogy nyugati cégek is használhassák az orosz gázvezetékeket.

Áttörésre azonban nem lehet számítani. Mint uniós illetékesek bevallották, a felek egyelőre ott tartanak, hogy "megpróbálják megérteni egymás álláspontját".

Magyar diplomaták az InfoRádiónak elmondták, hogy az unió az utóbbi időben "takaréklángra helyezte" az Oroszországgal fenntarott viszonyt.

Ennek egyik oka az, hogy nincs teljesen egységes álláspont a Moszkvával fenntartott kapcsolatról. A balti országok és Lengyelország például jóval keményebb megközelítést követelnek, mint a régebbi tagországok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos évértékelő beszéde inkább a közelgő elnökválasztás előtti kampányesemény volt, amelynek hangulata sokkal kevésbé volt fenyegető a nyugati hatalmaknak, mint egy évvel korábban – értékelt Vigóczki Máté Oroszország-kutató
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Nagy a verseny a dolgozókért, ma már ők kérdeznek az interjúkon?

Nagy a verseny a dolgozókért, ma már ők kérdeznek az interjúkon?

Tíz évvel ezelőtt egy állásinterjú még úgy nézett ki, hogy a munkáltató interjúztatta a jelöltet, most sokszor előfordul – főleg a magasan képzett munkaerőnél –, hogy inkább az állásra jelentkező faggatja a munkaadót. Bár a hazai gazdaság lassulásával enyhült ez a trend, az továbbra is igen erősen jellemzi a hazai munkaerőpiacot – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és PwC Magyarország által szervezett munkaerőpiaci konferencián. A jelenséget az is erősíti, hogy a cégek ma már nem egy lokális, hanem egy globális munkaerőpiacon versenyeznek a megfelelően képzett munkaerőért. Mivel ma már nagyon nehéz magas szintű szaktudással rendelkező szakembereket találniuk a cégeknek, így fontossá vált, hogy a vállalatok megfelelő mentoring rendszerrel rendelkezzenek a minőségi munkaerő kinevelésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×