eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A mobiltársaságok is listázzák az adósokat

A banki adósok feketelistája mellett január óta már a hazai mobilszolgáltatók is vezetnek nyilvántartást a problémás ügyfelekről. A közös listára azok kerülnek fel, akiknek díjtartozása van a T-Mobile-lal, a Pannon-nal vagy a Vodafone-nal szemben.

A bankok után a mobilszolgáltatók is rájöttek arra: jobban járnak, ha nyilvántartást vezetnek a díjtartozást felhalmozó ügyfeleikről. Január óta létezik az a nyilvántartás, amelyet közösen vezet a T-Mobile, a Pannon és a Vodafone.

A mindhárom szolgáltató által elérhető lista lényege, hogy az egyik cégnél adósságot felhalmozó ügyfél ne tudjon átmenni a másik mobilszolgáltatóhoz.

Új előfizetés vásárlása esetén mindhárom társaság leellenőrzi: az adott ügyfél megbízható-e, rendben befizette-e a kiszámlázott tételeket. Probléma esetén a rendszer az ügyfélszolgálaton automatikusan jelez.

T-Mobile- és Vodafone-eljárás

Ha az ügyfél nem rendezi tartozásait, akkor a T-Mobile-nál először a kimenő, illetve a bejövő hívásait korlátozzák. Mintegy másfél-két hónap telik el addig, míg a számláit nem fizető ügyféllel szemben teljes korlátozást vezetnek be, az ügyfél adatai ekkor kerülnek fel a közös listára.

A tartozás nagyságára vonatkozó kérdésre a Vodafone-nál azt közölték: "tartozik" megjegyzéssel azokat az ügyfeleket tartják nyilván, akik adott napon legalább 5 ezer forintos számla- vagy egyéb tartozás miatt teljes korlátozás alá kerültek.

Emellett a lista "tartozott" címszó alatt azoknak az adatait is tartalmazza, akik számla- vagy egyéb tartozás miatt felkerültek a listára, de adósságukat az elmúlt 12 hónapban már rendezték.

Nehezen átlátható

A nyilvántartást az ügyfelek nem érhetik el, a mobilszolgáltatók levélben értesítik a közös nyilvántartásba bekerülőket. Abban az esetben is levél érkezik, ha az adatokat törölték a listáról.

A banki adóslista rendszere egyre átláthatóbb, és az is nyilvános, hányan szerepelnek a nyilvántartásban, a mobilszolgáltatóknál azonban más a helyzet.

Ezek a cégek ugyanis nem adnak felvilágosítást a díjtartozással rendelkezők számáról. Emellett azt sem tudni, hogy átlagosan mekkora az az összeg, amelyet felhalmoztak a listán szereplő ügyfelek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×