eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin

Áll az alku?

A De Beers gyémántóriás az Európai Unió nyomására önként vállalta, hogy fokozatosan lemond arról, hogy felvásárolja legnagyobb vetélytársa, az orosz Alrosa nyersgyémántjait. Az unió illetékesei azt remélik, hogy ezzel véget vetnek a dél-afrikai cég egyeduralmának a gyémántpiacon.

A De Beers birodalmat 1887-ben alapította Cecil Rhodes, a brit imperializmus legendás 19 századi alakja, akiről az egykori Rodéziát, a mai Zimbabwét is elnevezték.

A De Beers a mai napig gyakorlatilag egyeduralkodónak számít a nyers gyémántok évi tízmilliárd eurós piacán, amely alapanyaggal látja el az évi 14 milliárd eurós csiszolt gyémánt piacot. A kész gyémántékszerek éves forgalmát pedig 48 milliárd euróra teszik.

Monopóliuma van

A dél-afrikai, de Luxemburgban bejegyzett De Beers bányái adják a világ éves nyersgyémánt-termelésének 45 százalékát, az orosz Alrosa pedig további 20 húsz százalékot, de jelenleg az Alrosa is a De Beers-en keresztül értékesíti nyers gyémántjainak döntő többségét.

A De Beers gyémánteladási rendszere meglehetősen egyszerű: az általuk termelt, illetve felvásárolt nyers gyémántot évente tíz alkalommal, meghívott vevőknek adják el, szabott áron. A vásárlók nem alkudhatnak sem árról, sem mennyiségről, sem pedig minőségről.

Ennek a monopóliumnak kíván véget vetni az Európai Unió. A De Beers vállalta, hogy idén legfeljebb 500 millió, jövőre 420 millió, 2008-ban pedig 340 millió euró értékben vásárol gyémántot orosz riválisától.

Az unió reményei szerint ezzel a gyémántpiac történetében először valódi verseny alakulhat ki a piacon.

Ha nem engedelmeskedik, megbírságolják

A dél-afrikai cég önként vállalta ugyan a korlátozást, ám Brüsszel teljes éves forgalmának tíz százalékát kitevő bírságot helyezett kilátásba, amennyiben megszegné az alkut.

A gyémántóriás persze nem nyugszik bele piaci részesedése csökkenésébe, ezt azzal akarja szinten tartani, hogy három éven belül két új bányát nyit Kanadában, ezekkel pótolandó a kieső orosz gyémántszállításokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×