eur:
388.62
usd:
370.84
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

Kamatot emelt Európa

Az Európai Központi Bank 25 bázisponttal 2,5 százalékra emelte az irányadó kamatlábat. A Raiffeisen elemzője szerint ezzel nő a magyar kamatemelés valószínűsége.

Török Zoltán az InfoRádióban elmondta: a döntés elsődleges oka az, hogy az euróövezetben valamivel magasabb az infláció a 2 százalékos célnál, miközben gyorsan bővül a gazdaság és nagyon jók az üzleti mutatók, a konjunktúra-indexek 14 éve nem látott szinten vannak Németországban, Franciaországban és Belgiumban.

A növekedés üteme gyorsul, akárcsak a hitelkiáramlás a magánszféra felé, így számítani lehetett a kamatemelésre - tette hozzá az elemző.

Török Zoltán közölte: ez azokat érinti elsősorban, akik euróban vettek fel devizahitelt, nekik magasabb kamatot kell fizetniük.

Magyarországnak nem kell ezt a lépést automatikusan követnie, de mindenképpen nő a magyar kamatemelés lehetősége - hangsúlyozta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×