eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Olajdollárok: milyen sok a nagyon sok?

A világ három legnagyobb olajcége tavaly összesen 81,44 milliárd dollár nyereséget produkált. Ez valamivel több, mint a fele a magyar GDP-nek és egy kicsit kevesebb, mint az Egyesült Államok éves társadalombiztosítási kiadása.

Tavaly 45 dollárról 70 dollárra ugrottak a hordónkénti olajárak. Ez visszafogta a világgazdaság növekedését, szitkozódtak miatta az autósok, de a legnagyobb olajcégek kifejezetten jól jártak.

Egy hét leforgása alatt a három legnagyobb cég is nyilvánosságra hozta 2005-ös eredményeit. Az Exxon Mobil nyeresége 36,16 milliárd dollár volt, a Shellé 22,94 milliárd, a BP-é pedig 22,34 milliárd.

Az Exxon úgy érezte, a hatalmas profit magyarázatra szorul, különösen azért, mert szeretnék
megakadályozni azt, hogy a washingtoni kormány engedjen az egyre hangosabb követeléseknek, hogy vessenek ki különadót az olajmultikra.

A nyereségadatok önmagukban valóban hatalmasak, ráadásul a BP – amely ma hozta nyilvánosságra eredményeit – még azt is közölte, hogy a tavalyi hurrikánok okozta károk nélkül lényegesen magasabb lett volna a profitja.

A hatalmas számokat azonban jórészt az magyarázza, hogy maguk a cégek is óriásiak. Árbevétel-arányosan már egyáltalán nem ilyen kiugróak az adatok: ilyen szemszögből az Exxon 2004-es profitja az árbevétel 9,8 százaléka, szemben például a Citigroup bankcsoprt 15,7 százalékával, a Marlborót (is) gyártó Altria 22 százalékával vagy a Merck gyógyszergyár 25,3 százalékával.

A Fortune 500-as listáját a 2004-es nyereség szerint az Exxon vezette, de az árbevétel-arányos nyereség tekintetében mindössze a 127 helyre futotta.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×