INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

Olajdollárok: milyen sok a nagyon sok?

Infostart

A világ három legnagyobb olajcége tavaly összesen 81,44 milliárd dollár nyereséget produkált. Ez valamivel több, mint a fele a magyar GDP-nek és egy kicsit kevesebb, mint az Egyesült Államok éves társadalombiztosítási kiadása.

Tavaly 45 dollárról 70 dollárra ugrottak a hordónkénti olajárak. Ez visszafogta a világgazdaság növekedését, szitkozódtak miatta az autósok, de a legnagyobb olajcégek kifejezetten jól jártak.

Egy hét leforgása alatt a három legnagyobb cég is nyilvánosságra hozta 2005-ös eredményeit. Az Exxon Mobil nyeresége 36,16 milliárd dollár volt, a Shellé 22,94 milliárd, a BP-é pedig 22,34 milliárd.

Az Exxon úgy érezte, a hatalmas profit magyarázatra szorul, különösen azért, mert szeretnék
megakadályozni azt, hogy a washingtoni kormány engedjen az egyre hangosabb követeléseknek, hogy vessenek ki különadót az olajmultikra.

A nyereségadatok önmagukban valóban hatalmasak, ráadásul a BP – amely ma hozta nyilvánosságra eredményeit – még azt is közölte, hogy a tavalyi hurrikánok okozta károk nélkül lényegesen magasabb lett volna a profitja.

A hatalmas számokat azonban jórészt az magyarázza, hogy maguk a cégek is óriásiak. Árbevétel-arányosan már egyáltalán nem ilyen kiugróak az adatok: ilyen szemszögből az Exxon 2004-es profitja az árbevétel 9,8 százaléka, szemben például a Citigroup bankcsoprt 15,7 százalékával, a Marlborót (is) gyártó Altria 22 százalékával vagy a Merck gyógyszergyár 25,3 százalékával.

A Fortune 500-as listáját a 2004-es nyereség szerint az Exxon vezette, de az árbevétel-arányos nyereség tekintetében mindössze a 127 helyre futotta.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018