INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

Rekord negyedév a Nikonnál

InfoRádió / MTI

A japán Nikon Corp. több mint megháromszorozta negyedéves eredményét a digitális fényképezőgépek és a félvezetőgyártó berendezések javuló értékesítésének köszönhetően. Éves eredmény-előrejelzését is megemelte 18 százalékkal.

Az üzleti év decemberrel zárult harmadik negyedében a Nikon csoportszintű üzemi eredménye 19,8 milliárd jen (167 millió dollár) lett, több mint háromszorosa az egy évvel korábbi 5,9 milliárdnak. A mostani eredmény rekord a negyedéves beszámolók publikálásának 2003-as bevezetése óta. Az árbevétel 25 százalékkal 192,9 milliárd jenre emelkedett.

A márciussal záró pénzügyi évre a Nikon üzemieredmény-előrejelzését 53 milliárd jenre emelte a korábbi 45 milliárdos célról. Az új előrejelzés meghaladja az elemzői előrjelzések 49,3 milliárdos átlagát.

A jó negyedéves eredmény részben a gyenge jen árfolyamnak is tulajdonítható, de nagy szerepet játszik benne a félvezető áramköröket szilíciumlemezbe metsző sztepper gyártórobotok, valamint a folyadékkristályos kijelzőket metsző sztepperek értékesítése is.

A szteppergyártásban a Nikon ellenfele a holland ASML és a Canon. A jen árfolyamváltozása mintegy négymilliárd jennel járult hozzá az üzemi eredményhez.

A Nikon 20 százalékkal növelte adózott eredményét üzleti éve tavaly szeptemberrel zárult első felében, mert nőtt a kereslet a digitális fényképezőgépek és a folyadékkristályos kijelzők iránt. A csoport adózott eredménye 9,37 milliárd jenre (79,35 millió dollár) emelkedett az egy évvel korábbi 7,81 milliárd jenhez képest. Az árbevétel 9,8 százalékkal 342,85 milliárd jenre nőtt.

A Nikon - két modell kivételével - felhagy a hagyományos, filmes fényképezőgépek gyártásával, hogy a továbbiakban az eladásainak már ma is 98 százalékát kitevő digitális típusok fejlesztésére koncentráljon.

A cég a jövőben már csak a hivatásos fotósok és a híres márka nosztalgikus hívei számára gyárt két bevált korábbi kisfilmes modellt, az F6-ot és az FM-10-et.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018