eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Termeszteni kell az üzemanyagot a jövőben

Európai uniós előírás, hogy 2010-re az üzemanyagok csaknem 6 százalékát biokomponensekkel kell helyettesíteni. Magyarország komoly exportőr lehet.

A benzinhez etanolt kell keverni, amit kukoricából, cukorrépából, krumpliból vagy búzából lehet előállítani. Magyarország ezekből sokkal többet tudna termeszteni, mint amennyire itthon szükség van.

A dízelolajhoz növényi olajt kevernek. Ehhez repce, napraforgó, vagy háztartási hulladékolaj használható.

A biokomponens használatának műszaki korlátai vannak, a benzinben jelenleg legfeljebb 5 százalék lehet az aránya.

A bioüzemanyagokat már több évtizede ismerik – mondta az InfoRádióban a MOL vezető közgazdásza.

Varró László hozzátette: eddig azért nem használták őket, mert sokkal drágábbak voltak a benzinnél, vagy a gázolajánál.

Az olajár-emelkedéssel a különbség csökkent. A bio üzemanyag viszont csak akkor lehet versenyképes, ha támogatást kap, például a jövedéki adó csökkentésével – közölte.

Az elmúlt időszakban két új érv is felvetődött a biobenzin mellett. A kiotói egyezmény aláírása óta a világ egyre jobban figyel a széndioxid-kibocsátás csökkentésére.

A nyugati országok olajlelőhelyei pedig kimerülőben vannak, így a világ olajkészletének jó része olyan országban található, ahol nagy a terrorveszély, vagy diktatúra van. A kőolaj beszerzéséhez így biztonságpolitikai kérdéseket is meg kell oldani.

A MOL Rt. a benzinbe már most is kever biokomponenst, azaz etanolt, a gázolaj esetében azonban a gyártás még nem indult meg.

A magyarországi olajvállalat január közepén egy felhívást tett közzé a biokomponens beszerzésére. Erre február közepéig lehet jelentkezni – mondta el az InfoRádióban a MOL Rt. finomítási technológiai és projektfejlesztési igazgatója.

Thernesz Artúr közölte: a cég azt tervezi, hogy 2008 elejéig minden gázolajtermékébe kever biokomponenst.

A biokomponens megdrágítja a benzint, ezért minden ország azon dolgozik, hogy megoldja az árnövekedés kompenzálását.

Magyarországon a benzin esetében 2007 júniusától, a gázolaj esetében pedig 2008. január 1-jétől csökken emiatt a jövedéki adó összege.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×