Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Világgazdasági fórum Magyarország nélkül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január végén rendezik meg Davosban a világgazdasági fórumot. Az összejövetelen sem a magyar kormány, sem pedig a jegybank nem képviselteti magát. Igaz, a részvételnek korábban jóval nagyobb jelentősége volt, mint manapság.

A kezdeményezés célja összehozni az üzleti vezetőket, és államférfiakat, hogy a világ gazdasági problémáira megoldást találjanak, és elősegítsék az együttműködést. A kiemelt témák között globális kérdés szerepelnek – mondta el az InfoRádiónak Simai Mihály akadémikus.

„Az első kérdés Kína és India világgazdasági integrálása, hiszen ezek hatalmas kapacitású, igen gyorsan fejlődő, olcsó bérű országok. A második téma az olajválság és az olaj jövőbeli kezelhetősége. A harmadik kérdés a világgazdaság növekedése és a stagfláció veszélye, tehát a stagnálás és infláció. A következő kérdés, hogy vajon milyen következményekkel járhat, ha az államok túlszabályozzák a gazdaságot. Nagyon lényeges téma, hogy a dollár esetleges összeomlása annak következtében, hogy az Egyesült Államok eladósodása milyen méreteket ölt.” – fogalmazott az akadémikus.

Hozzátette: a gazdasági kérdések megvitatása mellett a világgazdasági fórum olyan kérdéseket is napirendre vett, amelyek döntően politikaiak. Ilyen például a tömegpusztító fegyverek, a terrorizmus problémája vagy a természeti katasztrófák kezelése.

A davosi világgazdasági fórumon immár sokadik esztendeje nem képviselteti magát sem a magyar kormány, sem pedig a Magyar Nemzeti Bank.

Simai Mihály akadémikus szerint ebben semmi rendhagyó nincs. Egykor Magyarország és a volt szocialista országok számára ugyanis azért volt fontos a részvétel, mert lehetőséget adott a kapcsolatépítésre. Ma erre már nincs szükség, mert az Európai Unió, vagy az ENSZ keretében számos lehetőség nyílik kapcsolatteremtésre. Nem beszélve arról, hogy a davosi világgazdasági fórumon való részvétel tetemes költségekkel jár.