eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Világgazdasági fórum Magyarország nélkül

Január végén rendezik meg Davosban a világgazdasági fórumot. Az összejövetelen sem a magyar kormány, sem pedig a jegybank nem képviselteti magát. Igaz, a részvételnek korábban jóval nagyobb jelentősége volt, mint manapság.

A kezdeményezés célja összehozni az üzleti vezetőket, és államférfiakat, hogy a világ gazdasági problémáira megoldást találjanak, és elősegítsék az együttműködést. A kiemelt témák között globális kérdés szerepelnek – mondta el az InfoRádiónak Simai Mihály akadémikus.

„Az első kérdés Kína és India világgazdasági integrálása, hiszen ezek hatalmas kapacitású, igen gyorsan fejlődő, olcsó bérű országok. A második téma az olajválság és az olaj jövőbeli kezelhetősége. A harmadik kérdés a világgazdaság növekedése és a stagfláció veszélye, tehát a stagnálás és infláció. A következő kérdés, hogy vajon milyen következményekkel járhat, ha az államok túlszabályozzák a gazdaságot. Nagyon lényeges téma, hogy a dollár esetleges összeomlása annak következtében, hogy az Egyesült Államok eladósodása milyen méreteket ölt.” – fogalmazott az akadémikus.

Hozzátette: a gazdasági kérdések megvitatása mellett a világgazdasági fórum olyan kérdéseket is napirendre vett, amelyek döntően politikaiak. Ilyen például a tömegpusztító fegyverek, a terrorizmus problémája vagy a természeti katasztrófák kezelése.

A davosi világgazdasági fórumon immár sokadik esztendeje nem képviselteti magát sem a magyar kormány, sem pedig a Magyar Nemzeti Bank.

Simai Mihály akadémikus szerint ebben semmi rendhagyó nincs. Egykor Magyarország és a volt szocialista országok számára ugyanis azért volt fontos a részvétel, mert lehetőséget adott a kapcsolatépítésre. Ma erre már nincs szükség, mert az Európai Unió, vagy az ENSZ keretében számos lehetőség nyílik kapcsolatteremtésre. Nem beszélve arról, hogy a davosi világgazdasági fórumon való részvétel tetemes költségekkel jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×