eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ecostat: erősödő konjunktúra

Felszálló ágba került a múlt év közepén a konjunktúraciklus a világgazdaságban és Magyarországon is, hatására a kereslet tartósan élénkült az exportpiacainkon és belföldön egyaránt - állapítja meg az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Mikroszkóp kiadványának legutóbbi száma.

A termelő ágazatok rendelésállománya magas, az új rendelések – az élénkülő export-kereslet hatására – érezhetően bővültek. A gazdasági fejlődés szerkezete továbbra is kedvező volt, a beruházások növekedése jelentette a húzóerőt, míg a lakossági fogyasztás mérsékelt ütemben bővült.

Az idén a gazdasági növekedés további élénkülésére számít az intézet. A magyar és az euróövezeti gazdaság növekedése közötti, mintegy két százalékpontos ütemkülönbség továbbra is fennmarad.

Magyarország számára kedvező, hogy külgazdasági kapcsolataiban az újonnan csatlakozott államok és Ázsia feltörekvő országainak részesedése nő. E két országcsoportban a gazdaság lendületesen növekszik, a külpiaci diverzifikációval mérséklődik a magyar gazdaság konjunktúraérzékenysége.

A világkereskedelem közepes ütemben, mintegy 6,5 százalékkal bővült 2005-ben, a konjunkturális kilátások 2006-ra is kedvezőek. Magyarország külkereskedelmi forgalma a világátlagot meghaladóan bővült, az export növekedése több százalékponttal meghaladta az importét.

Az idén az infláció várhatóan 2 százalék közelébe süllyedhet, az áfa-kulcs 5 százalékpontos csökkenése jelentős szerepet játszik a drágulás mérséklődésében.

A termékek és szolgáltatások csaknem felére vonatkozó intézkedés akár 2 százalékponttal is mérsékelheti a fogyasztói árindexet. A bérkiáramlás, a bővülő lakossági fogyasztás és az inflációs várakozás viszont behatárolja az árcsökkenés ütemét.

A gazdasági növekedés üteme 2006-ban meghaladhatja a 2005-ös értéket, elérheti a 4,4 százalékot.

Keresleti oldalról a fejlődést a külkereskedelmi forgalom ösztönzi, a globális konjunktúra hatására az export 10-11 százalékra gyorsulhat, az import növekedése kiegyensúlyozottabb lesz.

A lakossági fogyasztás 4 százalékkal bővülhet. Az idén a gazdaság külső és belső egyensúlyában minimális elmozdulás várható. A folyó fizetési mérleg hiánya 2005-höz hasonlóan alakulhat, nagysága 7,1-7,2 milliárd euróra becsülhető az intézeti elemzés szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×