Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezermilliárd forint alatt az államháztartási hiány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az államháztartás 2005. évi helyi önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya 984,4 milliárd forint, a GDP 4,4 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium. Veres János tárvacezető szerint így 2005-ben minden makromutató jól, illetve a vártnál jobban teljesült. Az ellenzéki Fidesz szerint a kormány elvesztette a hitelét.

Az ESA-95 módon számított hiány nyugdíjkorrekció után nem haladja majd meg a GDP 6.1%-át - jelentette be a pénzügyminiszter. Ez megfelelne a PM korábbi előrjelzésének.

A hiány a prognózisnál mintegy 40 milliárd forinttal kisebb. Az eredeti törvényi előirányzat 1.022,6 milliárd forint volt.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a végleges eredményszemléletű mérleg elkészítése és lezárása még néhány hónapig eltart, de az államháztartás uniós módszer szerinti hiánya, figyelembe véve a nyugdíjreform miatti kiadásokat, nem haladja meg a GDP 6,1 százalékát, vagyis e téren is teljesül a hiánycél.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a reálkereset tavaly 5-6 százalékkal nőtt, a fizetési mérleg GDP arányos hiánya 8,2 százalék, a külső finanszírozási igény pedig a GDP 7,7 százaléka. Az export csaknem 10 százalékkal bővült, a beruházások 7-8 százalékkal nőttek 2005-ben.

Veres János szerint a Budapest Airport (BA) Rt. ekadásából befolyt 464 milliárd forintból 60 milliárd az ÁPV Rt.-hez, a fennmaradó 404 milliárd a folyó, egyszeri bevételek közé került.