eur:
388.9
usd:
371.14
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Nyitókép: Pexles.com

Sokakat aggasztó, de fontos dologra készülnek a Szigetközben

Nem ellenezte a Szigetköz kéthetes elárasztását napokban tartott ülésén a Szigetközi Üzemelési Bizottság.

Minden évben nagy kérdés, hogy elárasztják-e vízzel a Szigetközt, ugyanis az ottani falvak lakóinak egy része attól tart, hogy az a szúnyogoknak kedvez. Az biztos, hogy a Szigetközi Üzemelési Bizottság idén áldását adta az elárasztásra. Tavaly az aszály miatt elmaradt – írja a Kisalföld.

Bár az ülésen jelen lévő három polgármester (Dunaszeg, Du­nakiliti és Ásványráró első embere) – tartva a szúnyoginváziótól – nemmel szavazott, a Szigetközi Üzemelési Bizottság nem ellenezte a kéthetes elárasztást. Mint azt a Szigetköz Natúrpark vezetője, a bizottság tagja a lapnak elmondta, mindennek a feltétele, hogy a dévényi küszöbnél elég víz kerüljön át, illetve hőmérséklete 10 fok legyen legalább. Ez a szavazás napján még nem volt elegendő, (9,1 fokos volt), de a hétvégi melegedés után elérte azt.

„A kéthetes pluszvízmennyiség kell a fáknak, a növényzetnek, a halaknak, feltölti a talajvizet a folyókon messze túl is. Hasznosságát senki nem vitatja, és most elegendő víz van hozzá a Dunában. A törvény szerint április 1. és május 31. között lehet végrehajtani. Ha most megtörténne, az elárasztott területeken visszamaradó kis tocsogók vizének hőmérséklete elég alacsony lenne ahhoz, hogy ne kelljen szúnyoginváziótól tartani a későbbiekben, hiszen a lárvák kikeléséhez a meleg is kell” – magyarázta Pető Péter.

A bizottság ülésén a vízügy, a nemzeti park, a horgászok képviselői elfogadták a Szigetköz Natúrpark ötletét, hogy kezdeményezzék a vízügynél, hogy jövőre az árasztáshoz szükséges 10 fokot 8-ra csökkentsék, csökkentve a szúnyoginvázió veszélyét.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint az elárasztásnak még nincs pontos időpontja. A víz hőmérséklete ugyan már elérte a 10 fokot, de most a hozam nem elégséges, egyelőre várni kell. Tavaly az aszályos időjárás miatt elmaradt az elárasztás.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×