eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
közönséges kullancs ixodes ricinus
Nyitókép: Wikipédia/Richard Bartz

Már a tél sem teljesen kullancsmentes itthon - egyetlen fajra kell figyelni

Aki télvíz idején is szívesen túrázik az erdőkben, az egyre gyakrabban találkozhat kullancsokkal is.

Ez azért van, mert az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag eltűnt a négy évszak az országból, a telek szokatlanul melegek, emiatt a kullancsok, amelyeknek ilyenkor, normális esetben nyugalmi fázisban kellene lenniük, felélednek és áldozat után vadásznak. Hiába azonban az egyre több téli találkozás, a Pénzcentrumnak nyilatkozó Farkas Róbert szerint az ilyenkor tapasztalt esetszámok még így is bővel elmaradnak a klasszikus kullancsidőszaktól.

Az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora felhívta a figyelmet: konkrét hőmérséklethez nehéz kötni a kullancsok aktivitását, az viszont biztos, hogy a Magyarországon legelterjedtebb, és legtöbb, embereket érintő esetért felelős kullancsfajnak (Ixodes ricinus)

magas relatív páratartalomra (70-80 százalék) és legalább 10-15 fokos hőmérsékletre van szüksége, hogy aktív maradjon.

Vagyis bár az egyre enyhébb teleken egyre több kullanccsal lehet találkozni, ez a szám még így is bőven elmarad a rendes kullancsszezontól. Tehát bár a telek fokozatosan enyhülnek, ilyenkor tömeges kullancsaktivitásról a szakember szerint nem lehet beszélni.

Kétfázisú aktivitás

Itthon mintegy 20-30 kullancsfajt tekintenek őshonosnak. Ezek közül azonban humán szempontból csak a közönséges kullancsnak, az Ixodes ricinusnak van jelentősége, és ennek is elsősorban két időszakban. Az első aktivitási "szezon" március környékén indul és nagyjából május végéig tart, mert aztán ezek a kullancsok a nagy nyári, száraz hőségben eltűnnek (kivéve a magas páratartalmú erdei részeket!).

A második aktivitási időszak általában augusztus 20-a után kezdődik és október, novemberig is kitarthat, sőt, most már

egyre többször belekaphat a télbe is,

amennyiben a fent írtaknak megfelelően kifejezetten enyhe az időjárás.

Ezzel együtt fel kell arra is készülnünk, hogy ahogy egyre inkább melegszik az időjárás Magyarországon, úgy eddig kevéssé látott, veszedelmes, eddig csak mediterrán vidékeken látott kullancsok is megjelenhetnek hazánkban. Legutóbbi például a Hyalomma kullancsok keltettek nagyobb riadalmat az itthoni nyilvánosságban, lévén potenciálisan terjeszthetik a nagyon veszélyes krími-kongói vérzéses lázat.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×