eur:
385.23
usd:
355.39
bux:
69401.76
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Nyitókép: Pexels.com

Drámai a helyzet a gyermekpszichiátrián

Két és fél éve tört ki a koronavírus-járvány, a gyermekek mentális állapotára azonban továbbra is negatívan hat a nehézségekkel terhelt időszak. A Vadaskert Gyermekpszichiátria jelenleg is telt házzal működik, az intézmény igazgatója szerint leginkább szorongásos és depressziós tünetek tapasztalhatók az általuk kezelt betegeken.

A járványhoz kapcsolódóan növekedett a szorongásos zavarokkal küzdő és depressziós tüneteket mutató gyerek száma, de drámai emelkedést tapasztalnak a sürgősségi ellátás tekintetében is a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Kórház és Szakambulancián, ami az év minden napján, 0–24 órában nyújt ellátást a területileg hozzájuk tartozó gyermekeknek. Baji Ildikó megjegyezte, utóbbi csoportba tartozók sok esetben mentővel érkeznek, esetükben leggyakrabban öngyilkossági gondolatok, késztetések, önsértő magatartás vagy heves szorongásos állapotok jelentkeznek.

Bár úgy tűnik, hogy a járvány lecsengőben van, az indulásakor kialakult hatások mintha nem akarnának szűnni. Legalábbis ezek a tapasztalatok, hiszen az igény a kórház által nyújtott munkára, segítségre továbbra is magas maradt – tette hozzá az intézmény igazgatója. Bár a közvetlen hatásokat nem tudják megállapítani, Baji Ildikó szerint természetes, ha a minket körülvevő környezet, ami szorongással tölti el a felnőtteket – például az orosz–ukrán háború vagy a romló gazdasági helyzet –, az a gyerekekre is hatással van.

A bizonytalanságok, tisztázatlan dolgok egyértelműen nagy hatással lehetnek

azokra a gyerekekre, akik esetleg érzékenyebbek a mentális problémák iránt, vagy kicsit labilisabb az idegrendszerük. Arról nem is beszélve, hogy egy gyermek személyisége folyamatosan formálódik, amire a közvetlen környezetében lévő változások erősebb hatást gyakorolnak, mint egy felnőtt érzéseire, érzéseire – mondta.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a gyermekpszichiátriai problémák ellátása minden esetben komplex; lehetnek pszichoterápiás vagy gyógyszeres lehetőségek is. Enyhébb tüneteknél előbbi is elegendő lehet, súlyosabb probléma esetén viszont a speciális pszichoterápiát valamilyen gyógyszeres terápiával szokták kiegészíteni, amihez a szülő beleegyezése és a gyerek együttműködése szükséges. Az igazgató azt is hozzátette, hogy a Vadaskert Kórházban támogatják a pszichoterápiák kiegészítését szülői konzultációkkal, tréningekkel, amit biztosítanak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely a német EP-kampányról: ne mondjunk semmit, de úgy, mintha mondanánk valamit
aréna

Prőhle Gergely a német EP-kampányról: ne mondjunk semmit, de úgy, mintha mondanánk valamit

A német politikának most nincs olyan egységes víziója, mint az ország újraegyesítésekor volt, ráadásul a politikusainak Európáról sincs kiforrott elképzelése – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Prőhle Gergely. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója beszélt a német gazdaság gondjairól, az AfD karanténjáról és a kormánykoalíció széthúzásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Súlyos a munkaerőhiány Magyarországon - Miért ilyen nagy a gond?

Súlyos a munkaerőhiány Magyarországon - Miért ilyen nagy a gond?

Tavaly a magyarországi cégek közel háromnegyede (73%-a) nehezen talált megfelelő képzettséggel bíró dolgozókat az üres álláshelyeik betöltésére, miközben ez a ráta öt évvel ezelőtt még „csak” 51% volt – derül ki a ManpowerGroup nemzetközi felméréséből. Az Eurobarometer kutatása szerint a hazai kkv-k 66%-a a munkaerőhiány egyik fő okának azt tartja, hogy a meghirdetett állásokra jelentkezők nem rendelkeznek megfelelő végzettséggel, készségekkel vagy tapasztalattal. Az így vélekedő hazai cégek aránya jóval meghaladja az uniós átlagot (54%). E tekintetben a kkv-k csak Észtországban és Szlovákiában látják rosszabbul a helyzetet az EU-n belül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×