eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
MTI/Balázs Attila
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Covid-járvány: drasztikus átalakulás az egészségügyben

Egyre több a digitális megoldás az egészségügyben a koronavírus-járvány miatt. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatói felmérést készítettek arról, miként viszonyulnak az újításhoz a betegek és az orvosok.

A Covid-járvány alapvetően megváltoztatta a hagyományos struktúrát, és sokkal inkább a digitális megoldásoknak kedvezett. Ebben volt egy fizikális kényszer a karantén és a lezárások ideje alatt, azután egyes jó megoldások megmaradtak. Ilyen az e-recept vagy az online időpontfoglalás – mondta az InfoRádióban Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem docense.

A járvány alatt megjelentek olyan eszközök, melyek kifejezetten a Covid-betegség monitorozásához jók, ilyen például a pulzoximéter vagy az oltási igazolvány applikációja, melyet mindkét fél elkezdett használni. A felmérésben előnyként jelölték meg az orvosok a digitális megoldásokat, mert gyorsabb, hatékonyabb, és csökkentek a felesleges orvos-beteg találkozások, például a receptírás vagy az időpontfoglalás esetén. "Sokan megfogalmazták, hogy a betegek egyre jobban bevonódtak a saját kezelésükbe" – mondta.

Hátrányaként jelölték meg, hogy könnyű félreértelmezni a dolgokat, mert nehéz az eszközöket használni.

Sokszor segítségre van szükség, ami akár financiális is lehet, ugyanis nem mindenki fér hozzá az eszközökhöz.

A betegek azért kedvelik a digitális megoldásokat, mert kényelmesebb, javítja az orvossal való kommunikációt, gyorsabban lehet ellátáshoz jutni. Hátrányként fogalmazták meg, hogy félnek attól, hogy rosszul értelmeznek bizonyos adatokat. A technológiai nehézségek miatt frusztráltabbak lehetnek, ráadásul szerintük az orvosok adminisztrációs terhei is nőnek.

Győrffy Zsuzsa hangsúlyozta: a felmérésük a koronavírus-járvány dinamikus szakaszában, 2021 őszén készült, így az orvosok talán "egy fokkal nyitottabbak voltak a vizsgálatunkra". A vizsgálat tehát csak arra az időpontra vonatkozik.

A Semmelweis Egyetem docense szerint a világon mindenkit az foglalkoztat, hogy a digitális megoldások mennyire lesznek részei az egészségügynek. Nemcsak Magyarországon van nagy igény a személyes orvos-beteg találkozásokra, de a koronavírus-járvány után ez "teljesen természetes reakció".

A felmérésben azt is megfogalmazták az orvosok, hogy a krónikus betegek gondozásában a hibrid ellátási modell lenne a legjobb. A vizsgálatokkor különválasztanák az akut, a szubakut és a krónikus betegeket, akiket esetleg telemedicinával el lehet látni. "Nagyon jó kiegészítő elem lehet, amit valószínűleg az alapellátásban érdemes megtartani, továbbfejleszteni, integrálni. Nem egymással szemben, hanem egymás mellett kiegészítőképp" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×