INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

legélhetőbb város

bécs

ranglista

Aerial view of KaisermĂźhlen business and finance district in the evening with Danube river canals, public parks and skyline of Vienna city

Ismét Bécs a legélhetőbb város

Infostart

Az Economist Intelligence Unit rangsorában vannak változások a tavalyi évhez képest: 173 várost állítottak sorba összetett szempontrendszer alapján.

Európa a ranglista nagy nyertese: az első tizenegy város közül - van egy holtverseny a lista elején - hat a kontinensünkön fekszik. Svájc is nagy nyertes, mivel ezek közül kettő is területén található, Genffel és Zürichhel is előkelő helyre tudott kerülni.

Az országok közül azonban összességében Kanada vitte el a pálmát, mivel az első tízbe nem kevesebb, mint három városa került be a CNN cikke szerint.

"Azok a városok, amelyek a világjárvány előtt a rangsorunk élén álltak, stabilitásuknak, jó infrastruktúrájuknak és szolgáltatásaiknak, valamint a kellemes szabadidős tevékenységeknek köszönhetően fellendültek" - írják az index szerzői.

Nagy nyertesek mellett ugyanakkor nagy veszteseknek is kell lennie - ilyen az új-zélandi Auckland, mely tavalyi elsőségét követően a 34. helyre zuhant, illetve a szintén ebben az országban található Wellington, mely a 2021-es negyedik hely után ugyanígy kikerült a top10-ből. A korábbi években nyertesként is kihozott ausztráliai Melbourne mindössze a 10. helyig tudott felkapaszkodni. Tavaly Ausztrália jelenléte igen erős volt a listán, három másik városa is benn volt a top10-ben, ám Brisbane, Adelaide és Perth most csak a 27., 30. és 32. helyig jutottak.

London és Párizs távolmaradása az előkelő tízes sorrendből valószínűleg a megélhetés drágulásának tudható be,

illetve az angol fővárosra a brexit is hathatott. Kijev idén a háborús viszonyok miatt nem szerepel a listán.

A legélhetetlenebb városok Damaszkusz, Lagosz és Tripoli lettek.

Íme, az első tíz helyezett:

1. Bécs, Ausztria
2. Koppenhága, Dánia
3. Zürich, Svájc
4. Calgary, Kanada
5. Vancouver, Kanada
6. Genf, Svájc
7. Frankfurt, Németország
8. Torontó, Kanada
9. Amszterdam, Hollandia
10. Oszaka, Japán és Melbourne, Ausztrália (holtverseny)

És az utolsó tíz:

163. Teherán, Irán
164. Douala, Kamerun
165. Harare, Zimbabwe
166. Dakka, Banglades
167. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
168. Karacsi, Pakisztán
169. Algír, Algéria
170. Tripoli, Líbia
171. Lagos, Nigéria
172. Damaszkusz, Szíria

A legdrágább városokat is listázták

A hónap elején az ECA International globális mobilitási vállalat a világ legdrágább városainak listáját tette közre. Itt Hongkongot érte a kétes megtiszteltetés, hogy az első helyen végezzen, mögötte New York, Genf, London és Tokió végzett.

A legdrágább városok rangsorát kizárólag gazdasági tényezők - átlagos bérleti díjak, benzinárak és hasonlók - alapján határozták meg, szemben az EIU listájával, amely a város kulturális látnivalóit, például múzeumokat és koncerteket, valamint az infrastruktúrát, például a tömegközlekedést veszi figyelembe.

Nyitókép: Sergey Alimov / Getty
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018