eur:
392.7
usd:
366.19
bux:
66797.19
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Elöntötték a közösségi oldalakat a hamis oldalak és az általuk elkövetett csalások

Egy-másfél milliárd dolláros problémává nőtte ki magát a jelenség.

Egy piackutatás szerint a sztárok Instagram-követőinek több mint egyharmada nem valós felhasználó, ez egyes esetekben több millió követőt is jelenthet. Emellett megjelentek a hamis profillal rendelkező adathalászok is a közösségi oldalakon - hívta fel a figyelmet Keleti Arthur kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja alapítója.

Meglehet - persze pontos adatok nincsenek -, hogy tízből egy profil hamis az Instagramon, és a számuk akár százmillió is lehet. Persze a profillal kapcsolatos mögöttes szándékot nehéz kifürkészni. Vannak olyanok, amelyeket kifejezetten azért hoznak létre, hogy adatokat halásszanak a segítségükkel. Könnyű ugyanis felvenni a kapcsolatot valakivel egy üzenetben, és ehhez még csak nem is kell sok személyes energiát bevetni, vannak ugyanis chatbotok (egyszerű szinten "beszélgető" algoritmusok), amelyek megpróbálnak emberekből adatokat, információkat kiszedni.

A hamis oldalak, illetve a csalások nagyjából 1-1,5 milliárd dolláros éves problémát jelentenek

- mutatott rá a szakember.

Vannak olyan álprofilok is, amelyeket követőszám-növelésre hoznak létre, sőt, ezt is automatizálták már és vannak hamisfiók-generálók is. Mint Keleti Arthur mondta, az Instagramon például finstának nevezik a hamis profilokat generáló accountokat. Ma már a feketepiacon néhány dollárért is lehet vásárolni több ezer követőt. Ha például valaki vesz ötezret, akkor ha csak 100 lájk jelenik meg a posztok alatt ezekből, már az is 2 százaléknyi követési hozzájárulást jelent, amit természetesen észlelnek az Instagram algoritmusai is, és látnak természetesen a hirdetők is - mondta Keleti Arthur.

Egy kutatás szerint a celebprofilok Instagram-követőinek több mint harmada, mintegy 36 százaléka valótlan.

Harry Herceg és Meghan Markle esetében 1,2 millió, Nicki Minaj követői közül 40 millió álprofil lehet.

Ezzel kapcsolatban a szakember elmondta, nem biztos, hogy ezek a sztárok akarják vagy hozzák a hamis felhasználókat, azok ugyanis érkeznek maguktól is. Részben azért, hogy a felépített hamis accountok minél élethűbbek legyenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×