eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A cafe displays a sign stating they are closed due to excessive heat during a heatwave in Seattle, Washington, U.S., on Sunday, June 27, 2021. Record heat is set to bear down on the Pacific Northwest, threatening fresh strains on regional power and water supplies and dragging down air quality through next week. Photographer: Chona Kasinger/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Chona Kasinger/Bloomberg / Getty Images

Nagy pusztítást és rekordokat hagyott maga után az amerikai nyugati parton a hőhullám

Három nap után véget ért a rendkívüli hőség az amerikai kontinens északnyugati partvidékén, a hőmérséklet jelentősen csökkent, enyhe szél fújt a Csendes-óceán felől, de az időjárási katasztrófának több tucatnyi halálos áldozata van.

Az Oregon amerikai állambeli Portland és Salem, a Washington állambeli Seattle és a kanadai Vancouver városok térségében napokra megrekedt egy nagynyomású, forró légtömeg, és emiatt több mint százéves melegrekordok dőltek meg, Salemben és Vancouver közelében például több mint 47 Celsius-fokot is mértek.

Ezeken a szélességi fokokon viszonylag kevés légkondicionáló berendezést használnak a lakásokban, hivatalokban, most mégis túlterhelték a villamos hálózatot, a Washington állambeli Spokane-ban pedig áramkimaradást okoztak több ezer háztartásban. Oregonban a hőség fennakadást okozott a vasúti közlekedésben, sok vendéglátóhelyet be kellett zárni, mert a szakácsok számára elviselhetetlenné váltak a munkakörülmények, de bezártak uszodákat is, mert sok vendég rosszul lett a nagy meleg miatt.

Bár a partvidék lakossága fellélegezhetett, beljebb a szárazföldön még a következő napokban is tarthat a rendkívüli hőség a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint.

A kanadai Vancouverben és környékén legkevesebb 69 ember halt meg a hőséggel összefüggésben, zömmel idős emberek a hatóságok közlése szerint.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×