eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Egymilliárd okostelefon-használó tehetetlen, lehull a lepel a SIM-kártya vírusáról

Lehet, hogy terroristák követésére fejlesztették ki a SIM-kártyákat követni képes, a nyilvánosság számára egyelőre biztonsági résnek látszó SimJackert.

SIM-kártyákat érintő sebezhetőségi pontot találtak az okostelefonoknál - írja a The Hacker Newsra hivatkozva a Hvg.hu. A cikk szerint Samsung, Apple, Huawei és más készülékek is veszélyeztetettek. Az AdaptiveMobile Security biztonsági cég nevet is adott a "luknak": SimJacker. A pont a S@T Browser nevű szoftverben található, amely a legtöbb forgalomban lévő SIM-kártya része.

A S@T Browser egy olyan alkalmazás, amelyet legalább 30 országban használnak a mobilszolgáltatók, ugyanis lehetővé teszi néhány alapvető szolgáltatás eljuttatását az ügyfelek telefonjára az interneten keresztül. Ez a szoftver viszont úgynevezett végrehajtási környezetet kínálhat a rosszindulatú parancsok futtatásához.

A sebezhetőséggel lehetőség nyílik a megcélzott eszköz helyének és IMEI-adatainak beolvasására, hamis üzenetek küldésére az áldozatok nevében, prémium szintű csalások végrehajtására

emelt díjas telefonszámok tárcsázásával, szolgáltatásmegtagadási támadások végrehajtására a SIM-kártya letiltásával, és így tovább.

Az áldozat pedig semmit nem tud a támadásról mindeközben.

Egy londoni konferencián október 3-án fognak beszámolni a sebezhetőség részleteiről; egy olyan, a SIM-kártyákba ágyazott technológiát használ ki, amelynek specifikációját 2009 óta nem frissítették. Több mint 1 milliárd ember lehet veszélyben.

Azt nem tudni, milyen indíttatásból zajlott akcióról van szó, de abban biztosak, hogy a módszert legalább két éven át alkalmazták/alkalmazzák. Egyes források szerint lehet, hogy a SimJackert terroristák, illetve bűnözők nyomon követésére fejlesztették.

A felhasználók egyénileg nem tehetnek semmit - olvasható a cikkben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×